До 90 дни на Острова при Брекзит без сделка

В случай на Брекзит без сделка гражданите на ЕС ще имат право на 90 дни престой в Обединеното кралство и за това няма да се изисква виза. За по-дълъг престой ще се изисква специална регистрация. Това обяви посланикът на Великобритания в България Н. Пр. Ема Хопкинс пред bTV тази сутрин. Има нова схема за уреждане на статута на европейските граждани, като повече подробности за нея ще бъдат оповестени в скоро време, каза дипломатът. Вече 54 000 българи са се регистрирали през приложение на своите смартфони, поясни тя. Процедурата е лесна и призоваваме и останалите българи в страната ни да го направят. Хопкинс разкри още, че на бюрото ѝ има часовник, който отброява времето до напускането на Великобритания от ЕС, предвидено за 31 октомври 2019 г. На въпрос дали процесът е обратим, тя коментира: "Сегашното правителство и премиерът Борис Джонсън съвсем ясно посочиха, че Великобритания напуска ЕС на 31 октомври 2019 г. Все още сме напълно уверени, че през следващите два месеца ще успеем активно да проведем преговори с ЕС и че можем да постигнем сделка, която да работи за всички. Трябва обаче да сме готови за всички сценарии, включително да напуснем на 31 октомври без сделка". Тя изтъкна, че за момента защитният механизъм за ирландската граница е един от моментите, които трябва да бъдат договорени. По нейни думи сега договореният механизъм е недемократичен и предвижда ангажименти от британска страна, които няма как да бъдат контролирани. По повод решението от вчера за спиране работата на парламента, Хопкинс посочи, че е обичайна конституционна процедура кралицата да спре работата на парламента. През последните 60 години тя често е одобрявала подобна стъпка и не става дума за позиция относно Brexit. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 273
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 240
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 234
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 251
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 242
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.