« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Г-7 изпраща самолети за гасене на пожарите в Амазония

Г-7 реши да отпусне спешна помощ в размер на 20 милиона долара за Амазония главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожари, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Освен това страните от Г-7 са се съгласили да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население, уточни Макрон в присъствието на президента на Чили Себастиан Пинера. Джунглите на Амазонка са белите дробове на планетата, заяви френският президент, който добави, че лидерите от Г-7 обсъждат възможността за подобна помощ за Африка, в чиито тропически гори също бушуват пожари. Макрон превърна въпроса за обхванатата от пожари амазонска гора в приоритет на форума на Г-7. Британският премиер Борис Джонсън също обеща днес в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Биариц, че страната му ще отпусне 10 милиона лири за повторно залесяване на амазонската гора, в която сега бушуват много пожари, предаде Франс прес. Междувременно бразилски военни самолети започнаха да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония в Амазония, след като Бразилия бе подложена на силен международен натиск да предприеме действия срещу разрастващите се пожари, предадоха Франс прес и Ройтерс. Вчера в Амазония два самолета С-130 Херкулес започнаха да обливат с вода пламтящите тропически гори, след протести в редица бразилски градове в защита на "белите дробове на планетата", посочва АФП. Президентът Жаир Болсонаро е дал разрешение да бъдат изпратени военни да се борят с бушуващите пожари в седем щата в Амазония, в отговор на исканията за помощ на щатските правителства, съобщи говорителка на президентството. Видеозапис, качен в събота вечерта от министерството на отбраната, показа военен самолет, който изпомпва хиляди литри вода от два огромни самолета цистерни и прелита през облаци дим близо до гората. Болсонаро обяви в петък, че военни ще бъдат пратени да се борят със стихията след като дни наред бе критикуван от бразилското общество и от световни лидери, че правителството му не прави нищо, за да се бори с пожарите, посочва Ройтерс. Президентът добави, че е приел предложението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпрати самолет и специализирана помощ за борбата с огъня. По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 265
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 324
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 244
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 313
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 271
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.