Бързото топене на ледниците в Гренландия чертае бъдещето на нашата планета

Гренландия е мястото на Земята, за което може да се каже, че е като хладилник с отворена врата, съобщи Асошийетед прес. Там ледниците се топят и морското ниво се покачва. Учени са се заели с изследвания, опитвайки се да разберат тревожно бързото топене на леда в Гренландия, където се чертае бъдещето на нашата планета. През лятото т.г. бяха регистрирани рекордни горещини и екстремно топене на леда на острова. Учени смятат, че до края на лятото 440 милиарда или повече тона лед ще са се стопили или откъснали от гигантската ледена покривка на Гренландия. Ледникът Хелхайм например се е отдръпнал с около 10 километра, откакто бе посетен от учени през 2005 г. Експертът от Нюйоркския университет Дейвид Холанд, който следи какво се случва над и под гренландските ледници, нарече острова "края на планетата", като имаше предвид повече местоположението му, отколкото бъдещето. Именно на това място планетата най-много се затопля. Тук в един августовски ден е толкова топло, че връхни дрехи са захвърлени на земята и Холанд и колегите му изследват без ръкавици водата от разтопения лед. В градчето Кулусук сутрешната температура достигна 10,7 градуса Целзий. Холанд е стъпил върху хилядолетен лед, който ще се стопи след година-две и ще допринесе за покачването на морското ниво по света. За 5 дни от 31 юли до 3 август са се стопили над 58 милиарда тона лед. Това е с 40 милиарда тона повече от средните стойности за този период от годината. Въпросните 58 милиарда тона дори не включват откъсването на айсберги и топенето на ледници отдолу под въздействието на топла вода. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Китайската армия и държавните медии критикуват САЩ след доклад на Ройтерс за шпионски сателити на SpaceX

  • 19 Мар 2024
  • 2
ПЕКИН, 18 март (Ройтерс) - Китайските военни и държавни медии обвиниха в неделя Съединените щати в заплаха за глобалната сигурност, дни след доклад на Ройтерс, според който SpaceX на Илон Мъск изгражда стотици шпионски спътници за американска разузнавателна агенция.

Ски спускане по бански организират в края на сезона през април в Пампорово

  • 19 Мар 2024
  • 36
Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка в Пампорово, съобщи за БТА Станислав Вангелов от Restart Zona 82 Pamporovo.

ЕКП: Европа изгуби над 850 хил. работни места в производството за 4 години, в България – 79 хил.

  • 19 Мар 2024
  • 68
През последните четири години в ЕС са били закрити почти един милион работни места в индустрията, показва ново изследване на Европейския синдикален институт, оповестено днес от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Дария, Дарин, Дарина и Найден

  • 19 Мар 2024
  • 69
На днешния 19 март Православната църква почита Свети мъченици Хрисант и Дария Римски.

Победа за Нургюл Салимова в Исландия

  • 19 Мар 2024
  • 75
Българката Нургюл Салимова записа победа в шестия кръг на шахматния турнир в исландската столица Рейкявик, който е с награден фонд 16 хиляди евро.