"Росатом": Ядрената експлозия е свързана с изпитания на нови оръжия

Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима учени в база в Русия, руските власти признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаваха да ги доведат докрай, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими". Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която във всеки случай ще бъде продължена докрай". "Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции. Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае "много" за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие. "САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп и спомена ракетата "Скайфол". - "Имаме подобна технология, но по-напреднала". Хиляди хора присъстваха вчера на погребенията на петима руски ядрени инженери, загинали при експлозия по време на изпробване на нов ракетен двигател, предаде Асошиейтед прес. Междувременно загиналите ядрени инженери бяха погребани в Саров, където се намира основният руски център за изследване на ядрените оръжия и където те са работили. Знамената бяха свалени наполовина в града на 370 километра източно от Москва, който е база за руската програма за ядрени оръжия от края на 40-те години. Ковчезите бяха изложени на главния площад на Саров, преди да бъдат откарани до гробището. Директорът на "Росатом" Алексей Лихачов нарече жертвите "истински герои" и "гордост за нашата страна". "Работата ни по разработването на нови оръжия, която със сигурност ще бъде завършена, ще е най-добрият начин да им се отдаде почит", каза Лихачов на погребението. "Росатом" каза, че експлозията е станала, докато инженерите са изпробвали ядрен източник на енергия за ракетен двигател. Местните власти в намиращия се недалеч град Северодвинск съобщиха за краткотрайно повишаване на радиационния фон, но не казаха нищо за риск за здравето на населението. Изявлението на местните власти в Северодвинск бе направено точно когато министерството на отбраната твърдеше, че няма изтичане на радиация - твърдение, което напомни за опитите от съветско време да се прикриват катастрофи, отбеляза АП. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 81
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 76
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 121
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 107
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 85
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.