Човечеството вече изчерпа ресурсите на планетата за тази година

Човечеството от днес живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година и това е с два месеца по-рано, отколкото преди 20 години. Това сочат изчисленията на неправителствената организация "Глобъл футпринт нетуърк" (Global Footprint Network - Мрежа глобален отпечатък), предаде Франс прес, цитирана от БТА. Човечеството използва сега природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, се казва в комюнике на организацията. "Изчерпваме природния капитал на нашата планета и намаляваме бъдещия й регенеративен капацитет", предупреждава тя. Начините за използване на ресурсите са твърде различни в различните страни: Катар изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342. Ако всички живеят като французите, ще ни трябват 2,7 планети, а ако възприемат потреблението на американците - ще са необходими 5 планети. За да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, главният инструмент е намаляване на емисиите парникови газове. "Ако намалим емисиите въглероден диоксид с 50 процента, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври", изчислява "Глобъл футпринт нетуърк". Всеки може да изчисли екологичния си отпечатък на www.footprintcalculator.org, посочва АФП. "Може да звучи плашещо, но научните изследвания са такива, че ако в следващото десетилетие не вземем радикални мерки, може да бъдем изправени пред необратима разруха на естествения свят и колапса на нашите общества", каза наскоро сър Дейвид Атънбъро, известен британски естественик и популяризатор на естествознанието. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 48
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 69
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 57
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 65
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 77
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.