Ердоган е най-харесван в арабския свят, следват го Путин и Тръмп

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е най-харесваният в арабския свят лидер, показва анкета на арабската секция на Би Би Си. Проучването, цитирано от турския в. "Акшам", е било осъществено сред 25 хиляди млади хора от 11 държави - Тунис, Алжир, Судан, Палестина, Мароко, Египет, Йордания, Ливан, Ирак, Йемен и Либия. Ердоган се нарежда убедително на челна позиция, събирайки подкрепа от 51 процента. Държавният глава на Русия Владимир Путин е предпочетен от 28 процента, а президентът на Съединените щати Доналд Тръмп - от 12 процента от арабските младежи. "Най-харесваният лидер е Ердоган", пише в заглавие и в. "Сабах", като напомня, че много предишни анкети са откроили турския президент като лидера, ползващ се с най-голямо доверие. Изданието посочва още, че в Судан и Йордания подкрепата за Ердоган превишава 75 процента, докато сред изредените страни Путин заема челното място единствено в Либия, Ливан и Египет. Същото изследване показва, че страните от региона смятат за най-голяма заплаха Израел. Според Йемен и Ирак това е Иран, като в Ирак на второ място са поставени САЩ. Същевременно проучването отчита спад в набожността сред арабските страни. От участвалите в допитването 13 процента са казали, че не са религиозни, в сравнение с 8 процента през 2013 г. Отдалечаване от религията се наблюдава преди всичко сред хората на възраст под 30 години, където отговорилите с "не съм религиозен" са 18 на сто. В Тунис този процент е 30 на сто, а в Либия - над 20 на сто, сочи още проучването, цитирано от "Сабах". / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 77
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 82
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 73
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 111
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 79
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.