Лидери на бивши съветски страни подписаха 25 документа в Нурсултан

Лидерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС) подписаха 25 документа в края на срещата си в Нурсултан (до 2019 г. Астана), столицата на Казахстан, предаде ТАСС. Днешното заседание на лидерите - Висшия Евразийски икономически съвет (ВИЕС), е по случай 5-годишнината от създаването на организацията, чиито членки са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Армения и Киргизстан. От 2015 година Молдова има статут на наблюдател в ЕАИС. Днес молдовският президент Игор Додон изрази увереност, че може хармонично да се интегрира в пазара на ЕАИС. На срещата бяха взети редица решения по отделни аспекти на Споразумението за обмен на информация за стоки и транспортни средства на международния превоз, преминаващи през митническите граници на ЕАИС и Китай; Споразумение за зона за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия. Освен това бяха внесени поправки в Договора за ЕАИС в частта за формирането на общ пазар на електроенергия и бяха дадени указания за стандартите за разпределение на вносните мита между бюджетите на петте държави. Ръководителите одобриха основни насоки на макроикономическата политика на страните от организацията за 2019-2020 година. Участниците в заседанието на днес решиха първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев да стане почетен председател на ВИЕС. Това съобщи в Туитър неговият говорител Айдос Укибай, цитиран от ТАСС. Назарбаев се оттегли от президентския пост през март след близо три десетилетия на власт. По-рано днес и.д. президентът Касим-Жомарт Токаев съобщи, че отчитайки историческия принос на Назарбаев в създаването на Евразийския икономически съюз, руският президент Владимир Путин е предложил да му присъдят званието почетен председател на ВИЕС. Среща на върха на ЕАИС се организира поне веднъж годишно. До момента е имало девет такива заседания. Първото бе на 8 май 2015 година в Москва. Тогава президентите на Русия, Беларус, Казахстан и Армения подписаха протокол за изменение в правоустановяващите документи на Евразийския икономически съюз във връзка с присъединяването на Киргизстан към организацията. Подписано бе и споразумение за свободна търговия между Съюза и Виетнам, взето бе решение да започнат преговори с Китай за сключване на споразумение за търговско и икономическо сътрудничество и други. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин приеха съвместно изявление за сътрудничество в изграждането на Евразийския икономически съюз и икономическия пояс на Пътя на коприната, припомня ТАСС. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 115
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.