Пилотираният "Союз МС 12" излетя към МКС

Пилотиран руски космически кораб "Съюз МС-12" с трима човека на борда се отдели успешно от третата степен на ракетата носител "Съюз-ФГ" и започна автономен полет към Международната космическа станция (МКС). Това съобщи днес говорител на руската космическа агенция Роскосмос, цитиран от ТАСС. Преди това ракетата носител бе изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан. По план корабът ще направи четири обиколки на планетата за около шест часа и трябва да се скачи със станцията утре в 04,07 ч. московско време (03,07 ч. бълг. време). На борда на кораба са руският космонавт Алексей Овчинин и астронавтите от НАСА Ник Хейг и Кристина Кох. Програмата предвижда те да престоят на МКС 204 денонощия. През това време членовете на екипажа ще извършат серия от експерименти, включително медицински, биологични, физико-химични и други (планирани са общо 49 експеримента, от които 45 с участие на екипаж). Овчинин и Хейг трябваше да отидат на орбиталната станция на 11 октомври 2018 г. с кораба "Союз МС-10", но не успяха заради аварията с ракетата-носител "Союз-ФГ". Екипажът беше спасен от добре функциониращата спасителна система на космическия кораб "Союз": капсулата с тях беше изстреляна от разпадащата се ракета и направи меко кацане в степта на Казахстан. https://dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 66
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 101
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 118
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.