Тръмп ще обяви национално извънредно положение - не му дадоха парите за оградата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането и ще обяви извънредно положение, потвърди Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА. Конгресът не отпусна исканите от Тръмп пари за границата Какво обяви Белият дом "Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансирането на държавните институции и, както и преди е заявявал, ще предприеме и други мерки - включително (да обяви) национално извънредно положение - за да направи така, че да сложим край на кризата с националната сигурност на границата и на хуманитарната криза там", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. "Президентът изпълнява обещанието си да построи стената, да опази границата и нашата велика страна", добави тя. Председателят на Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса на САЩ) демократът Нанси Пелоси заяви, че ако Тръмп обяви извънредно положение, ще обмисли всички възможни опции за действие и може да оспори такова решение в съда, предаде Ройтерс. Тя добави, че по границата с Мексико няма криза със сигурността, а има хуманитарно предизвикателство. Белият дом заяви, че е готов за евентуални съдебни битки, свързани с обявяването на извънредно положение. Междувременно Камарата на представителите утвърди тази нощ законопроекта за финансирането на федералните институции, предадоха агенциите. Законопроектът бе одобрен с 300 срещу 128 гласа. Законопроектът предвижда да бъдат отпуснати над 300 милиарда долара на няколко ведомства и агенции, за да им се осигури финансиране до септември и по този начин да се избегне спиране на работата им. Той предвижда и да се финансира изграждането на нови преградни съоръжения по част от границата с Мексико, но не и да се отпуснат исканите от президента Тръмп 5,7 милиарда долара, за да бъде построена стена по всички непокрити от подобни съоръжения участъци от границата. Именно заради това президентът възнамерява да обяви извънредно положение. По-рано тази нощ законопроектът беше приет и от горната камара на Конгреса, Сената. Сега той отива за подпис при президента Доналд Тръмп. Какво ще се случи Белият дом заяви, че президентът ще го подпише, но и ще използва правомощията си в изпълнителната власт, за да си осигури желаните средства за стената. Обявяването от Тръмп на национално извънредно положение ще позволи на държавния глава да прехвърли средства от други пера за изграждане на оставащите мили от стената. Представители на Конгреса допуснаха, че ако президентът обяви извънредно положение, е възможно да използва за построяването й съществуващи средства, предназначени за военно строителство, които са в размер на 21 млрд. долара. Той има право да ги вземе, но по закон те трябва да се използват единствено в помощ на въоръжените сили, казаха те. Приетият тази нощ от Конгреса законопроект предвижда да се отпусне финансиране за изграждането само на 55 мили нови преградни съоръжения по границата. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 165
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 153
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 162
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 271
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 243
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.