В Русия ще се лежи в затвора за обида към властта в интернет

Държавната дума, долната камара на руския парламент, одобри днес законопроект, предвиждащ до 15 дни затвор за обиди в интернет към властите, както и друг, забраняващ да се разпространяват фалшиви новини, предаде Ройтерс. Според опозицията целта на тези мерки е да се заглуши инакомислието. Двата законопроекта минаха на първо четене в 450-местната долна камара на руския парламент със съответно 332 и 336 гласа, съобщи ТАСС. Единият предвижда глоба до 5000 рубли (76 долара) или 15-дневна присъда затвор за хора, проявяващи грубо и безочливо неуважение към правителствените институции, държавата, обществото, руското знаме или конституцията. Другият предвижда глоби до 5000 рубли за физически лица, разпространяващи определени видове фалшиви новини, и до 1 милион рубли (близо 15 200 долара) за юридически лица. Ако бъде приет, вторият закон ще санкционира разпространението на "невярна, но социално значима информация", представяна за вярна и криеща риск за добруването на народа или риск от масово нарушаване на обществения ред и сигурност, пише на интернет страницата на Държавната дума. През последните пет години руските власти въведоха по-строго законодателство по отношение на интернет. Те изискват търсачките да трият някои резултати от търсения, приложенията за общуване с текстови съобщения да споделят със службите за сигурност кодовете си за криптиране на съобщенията и социалните мрежи да съхраняват личните данни на потребителите на сървъри на територията на Русия, отбелязва Ройтерс. "Това са безумни закони. Как може да забраняват на хората да критикуват властите?", каза пред агенцията опозиционният политик Иля Яшин. Той прогнозира, че двата закона в крайна сметка ще бъдат приети. Двата законодателни текста все още подлежат на поправки и трябва да минат през още две четения в Държавната дума, след което да бъдат одобрени и от горната камара на руския парламент, Съвета на Федерацията, преди да отидат за подпис при президента Владимир Путин. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 43
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 64
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 52
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 62
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 72
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.