Експерт: Навлизаме в спад на икономиката и рецесия през 2019 година

Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и тази година с малко по-ниски стойности за глобалната икономика и със същите за България. Компаниите, включени в състава на индекс S&P 500, влязоха в мечи пазар, над половина от тях загубиха 20% от стойността си в последната една година. За мен този индекс е важен показател, тъй като се отразява на глобалната икономика. Тя върви към низходящ цикъл. Очакваме икономиката да навлезе в спад или рецесия, като всеки път рецесията произтича от САЩ. Китай също повлиява. Това заяви икономистът Георги Найденов пред телевизия "Блумбърг". "Българската икономика ще запази един стабилен ръст от между 3,5 и 3,9% за 2019 г. Безработицата ще продължи да намалява, тъй като бизнесът изпитва глад за кадри. Впоследствие ще започнем да забелязваме охлаждане. Важно е да започнем да мислим за следващия икономически цикъл и за това, как да имаме достатъчно заделени средства, за да сме подсигурени. Държавата също трябва да има буфери в бюджета, които да посрещнат ударите. Бизнесът ще трябва да свие разходите си и да намали работната ръка. Все пак смятам, че бизнесът в България е прагматичен", допълни икономистът. Китайската икономика влиза в процес на охлаждане, посочи Найденов. "Китайската централна банка се опитва чрез редица стимули да повиши потреблението. Според някои анализатори тя е готова дори да понижи лихвените проценти. Това по-скоро е изненадващо и неразумно, защото така Китай рискува да натрупа нови дългове и да застраши стабилността на юана. От поведението на Китай и САЩ зависи определянето на рецесията. След последните данни за китайския внос и износ САЩ ще се опитат да увеличат натиска, въпреки че не се знае какви инструменти ще бъдат използвани за това", спомена още той. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Който желае, може да подкрепи Бургас в конкурса Transformative Cities

  • 26 Окт 2020
  • 125
Община Бургас е сред финалистите в инициативата. Тя има за цел да отличи и популяризира добрите примери по света в прилагането на решения, свързани с икономически, социални, политически и екологични предизвикателства.

Пакистан поиска забрана за ислямофобия във Facebook

  • 26 Окт 2020
  • 114
Премиерът Имран Хан призова главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да забрани ислямофобското съдържание на в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Тръмп може да уволни директора на ЦРУ и министъра на отбраната след изборите

  • 26 Окт 2020
  • 111
Американският президент планира да освободи Джина Хаспъл и Марк Еспер, ако бъде преизбран за държавен глава. Това съобщи порталът „Аксиос“, позовавайки се на източници от Белия дом.

МОН се измъкна със заповед от решението за онлайн обучение

  • 26 Окт 2020
  • 112
Пускането на ученици в начален етап на образованието е само краен вариант, гласи нова заповед на образователния министър.

Проф. Балтов: Състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват

  • 26 Окт 2020
  • 112
Всички болници - държавни и частни - трябва да се включват в борбата с коронавируса – да отделят най-малко 10% от капацитета си за болни от инфекцията, най-вече за своя персонал. Шефът на "Пирогов" бе категоричен, че карантината на всеки контактен със заразен трябва да е 10 дни. "Както се пишеше, че Радев е заразил полският президент Анджей Дуда, то се оказва, че българският държавен глава е бил контактен на заразения Дуда", коментира проф. Асен Балтов. Той разкри, че състоянието на премиера Бойко Борисов на този етап е стабилно и той ще бъде лекуван от лекарите във ВМА. "Самоизолацията е важна когато човек не се чувства добре, има температура и неразположение. Нека хората да го мислят", призова шефът на "Пирогов". "Трябва да се спре клъстърното разпространение от пациенти, които първо са били с отрицателен тест за коронавирус, но после стават положителни", коментира проф. Балтов спирането на плановия прием в болници в области с ръст на заразените. Той уточни, че няма да се спира лечението на онкологично болни, майки или да се прекратяват спешните операции. Пациент с дихателна недостатъчност задължително трябва да се приеме в болница. Така директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира случая с починалия в Плевен мъж със задух, след отказ на болница да го приеме заради липса на ПСР тест и свободни легла в буферна зона. Плановият прием в „Пирогов” е напълно забранен, защото клиники „гърмят” с COVID. В момента около 60 души от персонала са активно болни. По думите му ще се обособи още един COVID-19 с капацитет от около 30 легла, като той ще бъде предимно за заразен персонал на лечебното заведение. "Процентите на заразените растат и явно няма да спират", коментира проф. Балтов пикът на заразени в България и изрази тревога, че картината се влошава. Той настоя, че най-ефективно е ще бъде нощните заведения да бъдат затворени, да се налага повече контрол с дистанцията и носенето на маски, като уточни, че особено в болницата пациенти и персонал трябва да носят по-висок клас маски. Източник: NOVA