Евродепутатите гласуват резолюция за България в Шенген

Резолюция за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство се очаква да гласуват евродепутатите, след като снощи разгледаха доклад на Сергей Станишев, който настоява за пълното приемане на двете страни. Еврокомисарят Тибор Наврачич посочи, че комисията подкрепя пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, съобщава БНР. "Нашата позиция е, че Съветът трябва незабавно да отвори Шенгенското пространство за България и Румъния. Все пак той трябва да вземе окончателното решение, а знаем, че за него е необходимо единодушие. Европейската комисия няма официална роля в този процес", каза еврокомисарят Тибор Наврачич. Подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство по време на снощния дебат декларираха от Европейската народна партия, от групата на социалистите и демократите, европейските консерватори и от представителите на либералите. За цялостно приемане на България и Румъния в Шенген настоя евродепутатът от Партията на европейските социалисти и лидер на ПЕС Сергей Станишев. Той представи пред колегите си в Страсбург готовността на двете страни за включване в пространството за свободно движение. Пред БНР Сергей Станишев заяви, че ако София и Букурещ бъдат приети поетапно в Шенген, това ще създаде прецедент: "Вредите за България и за Румъния ще са съществени. Основната част от хората в България как пътуват - с автобуси, с влак, с коли, с какво ли не". Станишев допълни, че страната ни трябва да се научи да отстоява интересите си, когато става дума за сериозни въпроси, като например случая със седалището на Европейската агенция по лекарствата: "Преди известно време Холандия беше кандидат за седалище на европейската агенция за лекарства след напускането на Великобритания. Те спечелиха с един глас пред Милано в Италия. България даде своят глас на Холандия, а това са стотици милиони и милиарди европостъпления в Холандия". На въпроса дали България е трябвало да изтъргуватази подкрепа, Станишев отговори: "По мое скромно мнение, да". http://glasove.com/ 

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  • 26 Авг 2019
  • 39
Според НАП ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно на среща между експерти на приходната агенция и производители и ползватели на софтуер за продажби.

Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите

  • 26 Авг 2019
  • 52
Президентът Доналд Тръмп предложил да се хвърлят ядрени бомби срещу ураганите, преди да са се разразили над Съединените щати, твърди американският информационен сайт Аксиос, цитиран от Франс прес.

Посрещаме септември с над 30 градуса

  • 26 Авг 2019
  • 47
Последните дни на лятото ще бъдат по-горещи от обичайното с 6-7 градуса, а валежи не се задават поне в следващите десетина дни. Днес ще бъде горещо, с температури от 31 до 36 градуса.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 342
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 37
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.