Руската църква прекратява отношения с Константинополската патриаршия

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс. "На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат" каза митрополитът. Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква. "Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион. Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно". Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 82
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 79
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 78
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 90
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.