« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Обсъждат варианти за нови часови зони в Европа

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Изборът на всяка държава членка на ЕС, дали да остане на лятно, или зимно часово време трябва да стане хармонизирано с нейните съседи, за да не се прекъснат икономически, транспортни и други връзки между тях. Затова ЕК разглежда няколко десетки варианта за групирането на страните. Един от тях е България, Румъния и Гърция да са в една зона, от Сърбия до Германия, Швейцария и Италия - в друга, а от Франция и Холандия до Португалия - в трета. Друг вариант е от нас до Великобритания всички държави да са в една зона, а само Англия и Португалия да са в отделна. Все още повечето от държавите в Европа не са решили дали искат да се прекрати смяната на времето и към кое да се премине. Според тях трябва по-голям обществен дебат и повече време за вземане на тези решения. В момента срокът е до април 2019 г. В България се проведе анкета, която приключва днес. До сряда вечерта в нея са взели участие около 12 хил. души, каза Станков. Резултатите ще станат ясни до дни, но това е само началото на дебатите. Мнения се искат и от отделните министерства - образователното например предпочита зимното часово време, тъй като това щяло да е по-удачно за учебния процес. Становището на енергийното министерство е, че ефекта от смяната на времето вече го няма. Той е достигнал своя пик през 2007 г., когато 14% от енергията е била за домашно осветление на гражданите. Към момента този дял е едва 1,44%. Това означава, че спестяваме само 24 хил. мегаватчаса, което стига за работата на един блок за 24 часа. Станков обясни, че ако преминем към лятно часово време, в по-активната част от деня за хората ще е светло. Тогава на 22 декември ще се съмва около 9 ч, а слънцето ще залязва към 18 ч. Ако изберем зимното време, на 21 юни, в началото на лятото, светлата част на деня ще е между 5 ч сутринта и 20 ч вечерта. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 171
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 210
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 223
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 229
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 204
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение