Тръмп и Юнкер се споразумяха за преодоляване на търговския конфликт

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп обявиха, че са постигнали споразумение, слагайки край на месеци търговски конфликт между Вашингтон и Брюксел, който доведе до взаимни наказателни мита, предадоха Франс прес и Ройтерс. САЩ и ЕС постигнаха споразумение, заяви Юнкер, а Тръмп уточни, че двете страни искат да се стремят към "нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" в търговския си обмен на индустриални стоки, с изключение на автомобилния сектор. ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана. "Ще работим по намаляване на бариерите и увеличаване на търговията на услуги, химически продукти, фармацевтични продукти, медицински продукти", добави той. "Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражбата на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета", заяви президентът на САЩ. С тези думи той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, в която критикуват именно тези практики, отбелязва АФП. Юнкер подчерта, че той и Тръмп са се договорили да не се въвеждат нови мита докато текат преговорите, по които незабавно се създава работна група. Той определи срещата като добра и конструктивна. Тръмп беше заплашил да наложи 25-процентни мита върху вноса на автомобили, което щеше да засегне европейски фирми като BMW (Бе Ем Ве) и Volkswagen (Фолксваген). dariknews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 109
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 97
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 114
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 260
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 233
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.