Търговската война между най-силните икономики в света започна

Американските мита от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 милиарда долара влязоха в сила от днес - в 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време), предаде Ройтерс. Митата засягат 818 продукти, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори, припомня Франс прес. Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес. Той изрази готовност за рязка ескалация на евентуалната търговска война между двете най-големи икономики в света. Пекин обеща да отговори бързо с мита върху американски стоки на същата стойност. Обяви, че е принуден да даде "необходим отговор". Не се уточнява какво ще е естеството на този отговор, но се очаква китайските мита да засегнат селскостопански стоки като соята, от която е много зависим китайският пазар. Митата може да засегнат и автомобилния сектор и морските продукти. "Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", посочва китайското министерство на търговията в свое изявление. Асошиейтед прес отбелязва, че с въвеждането на митата САЩ и Китай са произвели първите изстрели в търговската война помежду си. Под удар вече са и европейски стоки - стомана и алуминий, които също са обложени с допълнително 25-процентно мито. Междувременно опитите на Пекин да образува общ фронт с Европейския съюз срещу политиката на американския президент претърпяха провал. След срещи на високопоставени китайски чиновници с европейски лидери в Брюксел и Берлин тези предложения бяха отхвърлени, съобщи "Ройтерс". Китайците са искали ЕС да подаде заедно с тях общ иск срещу САЩ в съда на Световната търговска организация, а също така да се излезе с общ документ след срещата между лидери на ЕС и китайското висше ръководство на 16 и 17 юли в Пекин. В замяна на това Пекин е предложил да отвори своята икономика за европейски инвестиции и да ограничи забраните за цели сектори, които важат в момента. "Китай поиска Европа да се определи на чия страна ще застане в търговската война , но получи отказ от Брюксел и Берлин", казва източник от дипломатическите среди на ЕС, участвал в преговорите. След този отказ на Китай му остава само едно оръжие срещу американските мита - девалвация на юана. Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 89
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 99
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 103
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 138
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 115
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.