Путин: 20 страни могат да произведат ”Новичок”

Руският президент Владимир Путин заяви, че около 20 страни могат да произведат веществото, с което във Великобритания са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му. „Според международните експерти, около 20 страни по света могат да произведат подобни невропаралитични вещества“, заяви вчера Путин в Анкара по време на съвместна пресконференция с неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган. Същевременно руският държавен глава изрази удивление от скоростта на разгръщане на антируската кампания по „Случая Скрипал“, макар и произходът на веществото „Новичок“, с което е извършено отравянето да не е установено. "Скотланд Ярд“, както стана известно, обяви официално, че са му нужни не по-малко от два месеца, за да направи пълноценно разследване“, заяви Путин. Той подчерта, че „сътрудниците на лабораторията Портън Даун, която е на осем километра от мястото на инцидента, не са успели да идентифицират произхода на веществото и не могат да разберат страната на произход, не могат да кажат, че това вещество е произведено в Русия“. Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще заседава днес, ден след като британска лаборатория призна, че няма доказателства, че използваното при покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал вещество произхожда от Русия, предаде Франс прес. Представителите на 41 държави членки на ОЗХО ще се съберат в 11 часа българско време в Хага по искане на Москва за нова размяна на дипломатически аргументи по казуса, който доведе до една от най-сериозните кризи между Русия и Запада след Студената война. Няколко дни след покушението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в английския град Солсбъри, ръководителката на британското правителство Тереза Мей обвини Москва и каза, че това било "единственото възможно обяснение". Кремъл отрича да е замесен и руският президент Владимир Путин изрази вчера надежда, че срещата на ОЗХО ще сложи точка на разследването. "Тази руска инициатива е нова тактика за диверсия, предназначена да осуети работата на ОЗХО" в разследването, реагира в комюнике британското външно министерство. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

НОИ стартира програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г.

  • 29 Мар 2024
  • 52
т 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация за 2024 г., като са подписани договорите с 21 юридически лица за общо 50 заведения, изпълнители на програмата.

Исторически музей – Поморие кани децата на приключение с търсене на съкровища и интересна беседа

  • 29 Мар 2024
  • 45
На 06.04.2024 г. /събота/ от 14.00 часа Исторически музей – Поморие кани децата, които се интересуват от история, на истинско приключение:

НАД 1000 БЕГАЧИ ЩЕ МЕРЯТ СИЛИ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2024

  • 29 Мар 2024
  • 51
„До момента справката, която направихме преди минути в регистрационната система показва, че има заявили участие 1049 желаещи. Преминахме мечтаната граница от 1000 участници, около 200 са регистрираните само от град Стара Загора.“

Кметът Иван Алексиев получи пълна подкрепа в предложението си за учредяване на Фонд за развитие на Летище Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 53
С 20 гласа ЗА от 20 присъстващи общински съветници беше прието предложението на кмета на община Поморие Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“.