« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

4 страни от ЕС в ”черния” офшорен списък

Четири страни от ЕС заслужават да бъдат включени в черния списък с данъчни убежища. Това са Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. Списъкът ще бъде представен от Европейската комисия на 5 декември. Това заявява британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam), цитирана от в. "Паризиен" и БТА. Самата Оксфам е съставила черен списък с 39 страни, определяни като "данъчен рай", след информацията от досиетата за укриване на данъци от политици и големи компании, известни като СюисЛийкс (SwissLeaks), ЛюксЛийкс (LuxLeaks) и Панама пейпърс (Panama Papers). Трийсет и пет страни извън ЕС, сред които Швейцария и Бермудските острови, са класирани като общоизвестни данъчни убежища. Според Оксфам, ако ЕС прилага собствените си критерии към своите членки, най-малко четири страни щяха да фигурират в списъка: Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. За съставянето на списъка си британската НПО се основава на три критерия: прозрачност, данъчна равнопоставеност и участие в международни форуми по данъчни въпроси. Оксфам е анализирала статистически данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) относно данъчните режими, корпоративните данъци (въз основа на Евростат, Световната банка, МВФ и др.). Посочени са страните, които обменят автоматично информация или по поискване, както и тези, които не прилагат преференциални фискални мерки, например не улесняват създаването на офшорни механизми. Като показател е включено и нулево равнище на лихвите. Според Оксфам, за да бъде достоверен, списъкът трябва да се основава само на обективни критерии и нито една страна не трябва да се изплъзва от него, дори и да е член на ЕС или ако политически натиск й позволява да не бъде включвана в него. Освен това според организацията трябва да бъдат определени и санкции. Данъчните скандали не вредят единствено на европейските страни. Смята се, че развиващите се страни губят годишно около 100 милиарда долара от избягване на данъци, обяснява Оксфам, като припомня, че една трета от тази сума би била достатъчна да се покрият нуждите за здравеопазване в тези страни и да се избегне смъртта на 8 милиона души. За засилване на данъчната и финансовата прозрачност НПО препоръчва ЕС да изисква всички многонационални компании да публикуват доклади за всяка страна, където развиват дейност, с посочване на оборота, броя на служителите и платените данъци. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 316
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 396
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 290
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 375
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 326
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.