ЦРУ набира агенти, владеещи руски. Москва благодари

От няколко дни Централното разузнавателно управление на САЩ е обявило кампания за набиране на служители, владеещи добре руски. Това ЦРУ прави на седемдесетата годишнина от създаването си. "Говорите руски? Освен това сте американски гражданин с висше образование? Интересувате се от националната сигурност? Вашите умения са необходими тук", пише в Туитър-акаунта на ЦРУ. Колажът, приложен към обявата, пояснява, че "като лингвистичен служител" можете да "разкриете истината". Очевидно това е препратка към мотото на ЦРУ, заимствано от Библията: "Истината освобождава". Разбира се, подобна обява не е първата. В зависимост от моментните нужди на ЦРУ, той периодично обявява "покани" за кандидати, които говорят различни езици. В Съединените щати, по принцип, подобни корпоративни събития не се празнуват специално, но в Лангли (седалището на главното управление на шпионската централа, превърнало се в нарицателно за нея) имат още по-малко основания да празнуват. Десетките безкрайни реформи и реорганизации там са довели до факта, че мнозина не са в състояние да дефинират каква е тази организация и с какво точно се занимава тя. В Съединените щати има 17 различни разузнавателни организации, а ЦРУ е само най-известната от тях. В славното си минало, ЦРУ можеше напълно да се замени всички системи, които оформят външната политика на САЩ. На сметката си "Компанията" има 80 известни опита за сваляне на правителства в чужди страни. Поне половината от тези 80 опита са били без знанието на Държавния департамент или дори на президента. Понякога - дори и против мнението на Държавния департамент и на президента. Принципът на "не казвам на държавния глава, за да не му губя времето" на пръв поглед изглеждаше като поемане на отговорност от рицаря (в случая - ЦРУ) заради своя монарх. В действителност, това беше оправдание на ЦРУ за несвойственото за една подобна организация поемане на функции във външната политика. Изглежда, че тези славни времена за агенцията вече са отминали, поне в голяма степен. Вчера руското министерство на външните работи е публикувало съобщение в Туитър, в което благодари на ЦРУ за разпространяването на руския език по света. "Благодарим на ЦРУ за подкрепата и популяризирането на руския език. Защо криехте това в продължение на толкова много години? " - пише Сергей Лавров министър на външните работи на Русия в Туитър. Освен това, руското министерство е пожелало да помогне "с препоръки и специалисти". http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 24
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 17
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 32
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 27
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 42
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.