« септември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Елиф Шафак: За една нощ Турция се върна двадесет години назад

"За една нощ Турция се върна двадесет години назад" - така турската писателка Елиф Шафак коментира опита за преврат в интервю за The World Post. По думите ѝ събитията от миналата седмица са "пирон в ковчега на турската демокрация". За бъдещето "Във времена на огромна политическа турбуленция като тези, нюансите се губят лесно. "От нас ли си, или от тях?" Това е единственият въпрос. Дори не можеш да започнеш да питаш кои сме "ние" и кои са "те". Отправили сме се към света на Кафка." "Социалните мрежи кипят от шовинизъм, ярост, реч на омразата. Дори журналисти, писатели, поети, интелектуалци са нападани от хора, които търсят "предатели", посочва Шафак. На въпрос какво се надява да е бъдещето на Турция, писателката отвръща: "В момента има повече неща, от които да се боим, отколкото за които да се надяваме" и припомня: "Това бе държава, която искаше да се присъедини към Европейския съюз. Сега изглежда като още едно хаотично място в Близкия изток". Тя предвижда "увеличаване на национализма, религиозността, нетолерантността, параноята и, разбира се, мъжествеността". За историята Това е държава, която е преминала през три военни преврата, всеки по-лош от предишния, разказва Шафак. Пучовете от 1960 г., 1971 г. и 1980 г. срутиха демокрацията и доведоха до огромни нарушения на правата на човека. В наши дни дори хората, които не харесват Партията на справедливостта и развитието (AKP), защитават гражданското управление от всеки възможен преврат, защото не искаме още една военна диктатура. За Ердоган Много съм критична към AKP, но има огромна разлика – тя бе избрана от хората, казва писателката. Гюленистите не са били избирани от никого, но искат скришом да дърпат конците. "Цялата борба за власт уби и малкото възможности за демокрация на тази тъжна, самотна държава", заключава тя. В Турция и без това имаше възход на нелибералната демокрация, страната вече вървеше назад. "Бюлетината сама по себе си не прави една система демократична. Истинската демокрация се нуждае от разделение на властите, върховенство на закона, свобода на словото, права на жените, на ЛГБТ общността, свободни и разнообразни медии, независими учени. Без всички тези институции и ценности има само управление на мнозинството." http://www.dnevnik.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За 11-ти пореден път - Национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“

  • 26 Сеп 2022
  • 123
Тази година за 11-ти пореден път ще се проведе Националният фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“, който е част от културния календар на Община Бургас.

Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”

  • 26 Сеп 2022
  • 103
Община Бургас ще бъде домакин на тридневния фестивал “Спорт срещу агресия”. Проектът се организира от фондация “Борис Христов“ в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г.

Бургас за пореден път ще участва в Европейската нощ на учените

  • 26 Сеп 2022
  • 113
За шестнадесети път Бургас ще стане част от Европейската нощ на учените, която тази година ще се проведе на 30 септември. Организатор на събитията в града отново е Университет "Проф. д-р Асен Златаров", в рамките на националния проект КТРИО.

С благотворителна велосипедна обиколка КОЦ – Бургас набира средства за онкоболни

  • 23 Сеп 2022
  • 599
"Покарай и помогни!“ е мотото на благотворителната инициатива на Комплексен онкологичен център - Бургас за събиране на средства, които ще се използват за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти в Отделението по онкохирургия. Тя ще се проведе на 24 септември, събота.

Срещи и събития с големи артисти очакват Бургас от 5 до 8 октомври

  • 23 Сеп 2022
  • 455
Тази есен от 5 до 8 октомври (сряда до събота включително) Бургас, бургазлии и гостите на града ще се радват на цяла плеяда вълнуващи срещи с големи творци и тяхното изкуство. Те ще се случат в рамките на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест (ППАФ).