Климатичните промени са виновни за жегите

Климатичните промени, дължащи се на човешка дейност, са допринесли за рекордно високите температури в много европейски държави през юни. В Западна Европа месечните температури през юни са с около 3 градуса Целзий по-високи от средните дългосрочни стойности. "Установихме ясна и силна връзка между рекордната топлина през този месец и причинените от човека промени в климата", казва Герт Ян ван Олденборг, старши изследовател от Кралския холандски метеорологичен институт, цитиран от Ройтерс и БТА. Анализирайки исторически данни, метеоролозите установиха, че вероятността от такъв интензитет и честота на горещите вълни е станала четири пъти по-голям във Франция, Швейцария, Холандия и Централна Англия и 10 пъти по-голяма в Португалия и Испания заради климатичните промени, подклаждани от човешката дейност. Според тях не е вероятно горещините да са естествено явление. Те не могат да бъдат обяснени с промени в греенето на Слънцето или с други природни фактори като по-малко количество на вулканичен прах в атмосферата. Това означава, че вероятността от горещини се е увеличила заради натрупването на парникови газове, дължащо се на човешка дейност. "До края на века тези високи температури ще станат обичайни в Западна Европа", добавят учените. Заради горски пожари в Португалия този месец загинаха повече от 60 души. В Испания пак заради пожари бяха евакуирани над 2000 души. Рекордни горещини през юни имаше във Франция, Швейцария, Холандия, Англия. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Три хотела в Слънчев бряг вече работят и посрещат български туристи

  • 29 Май 2020
  • 423
Ръководството на „Съюз на собствениците“ Слънчев бряг и изпълнителен директор „Слънчев бряг“ АД, обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред подготовката на туристически сезон 2020 в най-големия комплекс по българското Черноморие.

Започват проверки в търговските вериги за българска стока

  • 29 Май 2020
  • 337
От днес започват проверки в търговските вериги дали има специално място за продажба на български стоки. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните.

Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях

  • 29 Май 2020
  • 334
Новият закон за храните е част от един общ пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както и продукти, които са забранени и неподходящи за деца.

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 508
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 449
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.