Вотът във Франция: Победа за Европа и ЕС, еврото поскъпна

Еврото поскъпна спрямо щатския долар след изборите във Фанция, където на втори тур победи независимият центрист Еманюел Макрон. Единната валута достигна най-висок курс от ноември и се разменяше за малко над един долар и 10 цента. Победата на Макрон срещу Марин льо Пен се определя като победа на Европа и Европейския съюз. Редица лидери поздравиха новоизбрания президент на Франция. В Туитър министър-председателят на България написа: "Поздравявам французите, които избраха Европа днес. Поздравявам и Еманюел Макрон". Макрон ще бъде най-младият държавен глава начело на главата. 39-годишният бивш банкер и министър, лидер на движение "Напред", получава 66,06 на сто от гласовете, според данните от преброени почти всички бюлетини. Лидерката на крайно десния Национален фронт, която подаде оставка в хода на кампанията, Марин льо Пен получава 33,94 процента от гласовете. На първия тур той взе 23,75%, а льо Пен - 21,53. Това бяха и първите избори във Франция от 60 години насам, когато основните партии нямаха свои кандидати на финала. Мнозина обаче смятат, че той е марионетка на сегашния президент Франсоа Оланд, като такава го определи и льо Пен. По време на кампанията той бе набеден за гей. Стана любопитен и с това, че е женен за учителката си, много по-голяма от него - Брижит Троньо е с 24 години по-възрастна от него. Тя е била негова учителка в гимназията. "Европа и светът очакват от нас да защитаваме навсякъде духа на просвещението, който е застрашен на толкова много места. Очакват от нас да защитаваме свободите, да защитаваме подтиснатите. Очакват да донесем нова надежда, нов хуманизъм – този на един по-сигурен свят, на един свят на икономическия растеж, на повече справедливост, на повече екология. Очакват от нас да бъде такива, каквито сме", заяви той след победата си. Вторият тур на президентските избори беше белязан от рекордно ниска избирателна активност от 1969 г. - малко над 74%. Право на глас на тези избори имаха 47 милиона души. При това 6,33% от избирателите (3 милиона) пуснаха празна бюлетина в урните. Източник: ЕПА/БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 200
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 186
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 192
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 478
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 448
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.