Путин: Агресия против суверенна държава, измислен претекст

Атаката на САЩ в Сирия представлява агресия и нанася вреда както на руско-американските отношения, така и на общата борба с тероризма, смята Владимир Путин. Позицията на президента на Русия изрази тази сутрин неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Президентът Путин смята американските удари по Сирия за агресия против суверенна държава в нарушение на нормите на международното право, при това по измислен предлог", каза Песков. Той подчерта, че "сирийската армия не разполага със запаси химическо оръжие". "Фактът, че са унищожени всички запаси от химическо оръжие във въоръжените сили на Сирия беше фиксиран и потвърден от Организацията за забрана на химическото оръжие към ООН", припомни Песков. "При това, по мнението на Путин пълното пренебрегване на факта, че терористите използват химическо оръжие само съществено усложнява ситуацията - заяви президентският прессекретар. - Путин вижда в ударите по Сирия от страна на САЩ опит да се отвлече вниманието на световната общност от многобройните жертви сред мирното население в Ирак". "Тази крачка на Вашингтон нанася съществена вреда на руско-американските отношения, които бездруго се намират в плачевно състояние", подчерта Песков. "А главното е, че тази крачка не ни доближава до крайната цел в борбата с международния тероризъм, а напротив създава сериозна пречка за образуването на международна коалиция за борба с него и за ефективно противодействие на това световно зло", каза говорителят на руския президент. Той припомни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп още в предизборната си кампания беше провъзгласил борбата с тероризма за една от своите главни задачи. Иран остро осъжда американските удари срещу сирийската военновъздушна база, съобщи агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 64
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.