Къде живеят най-много хора на планетата

Вероятно сте чували за това колко неравномерно е разпределено населението на планетата. Огромна част от хората на Земята живеят на много ограничена територия, която обхваща Китай, Индия, Япония и други региони на югоизточна Азия, пише "Факти". Този регион се отличава с висока плътност на населеност и както е видно от картата е достигната критична точка. В червено анализаторите са обозначили Бангладеш и три индийски провинции. Въпросната територия е с площ едва 415 000 кв.км и де факто е по-малка от щата Калифорния в САЩ. Следващите по населеност територии са обозначени в синьо. Тук спадат Канада, Австралия, Норвегия, Швеция и Саудитска Арабия. В синьо са и части от Китай, САЩ и голяма част от Русия. Неравномерното разпределение на населението е още по-очебийно, ако се погледне картата с най-бързо растящите по население градове. Една от най-важните демографски тенденции в света пред последното столетие е бързата урбанизация. Още през 1950 г. под 30% от населението на планетата е живяло в градовете. Анализатори прогнозират, че още през 2030 г. над 60% от населението на планетата ще живее в градовете. В развитите държави голяма част от населението обитава градските части. В САЩ – 81%, Канада – 82%, Австралия – 89% и в Германия – 75%. Близо 600 от най-големите градове в света генерират 60% от общия обем производство в света. Именно новите икономически възможности се превръщат в стимул, който принуждава хората да мигрират от по-малките населени места в големите градове. Особено бърз темп на този процес се наблюдава в Африка и Азия. Държави като Китай и Индия, са лидери в ръста и развитието на градовете. Така например, населението на Делхи нараства със 79 души на час, а това на Шанхай – с 51 души на час. Африка е регионът, който силно се промени през последните години. Така например, Йоханесбург е бил единствения град в Южна Африка през 1960 г. население над 1 млн. души. 55 години по-късно в региона има 33 града, чието население е над 1 милион души. http://dom.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 112
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.