Първа фатална катастрофа за автопилота на Tesla

Американската национална агенция за пътна безопасност разследва смъртта на шофьор, загинал при пътуване с Model S на Tesla в режим "автопилот". Системата за автопилот на Tesla изисква шофьорът да държи ръцете си на волана, като издава звукови сигнали, когато усети разсейване на вниманието.

Автомобилът се е движил по четирилентов път в режим на самоуправление, когато на пътя е излязъл камион с ремарке, заставайки перпендикулярно на посоката на движение на Model S. Нито автопилотът, нито шофьорът са успели да реагират на бялата каросерия на камиона на фона на силната слънчева светлина, затова спирачката не се е активирала.

Височината на камиона в комбинация с позиционирането му на пътя и изключително рядко срещаните обстоятелства при сблъсъка са довели дотам, че Model S е преминал между гумите на камиона, който е отнесъл предното стъкло на лекия автомобил, пише в съобщение на Tesla.

Инцидентът се е случил във Флорида на 7 май, но едва сега се разкриват дейталите около причините за катастрофата. Според Tesla, това е първият смъртен случай при пътен инцидент с техен автомобил в режим "автопило". Компанията обяви, че досега собствениците на самоуправляващи се на Tesla са пропътувалиавтомобили общо 209 милиона километра. "Важно е да се подчертае, че разследването на Агенцията за пътна безопасност е само предварителна проверка, която тряба да определи дали системата е проработила според очакванията", пише в съобщение на Tesla.

До момента не е изяснено дали дефектът на автопилота е предизвикан от инцидентен технически срив или от системна грешка. Създателят на компанията Илон Мъск изрази съболезнованията си за трагичния инцидент.

Системата за автопилот на Tesla изисква шофьорът да държи ръцете си на волана, като издава звукови сигнали, когато усети разсейване на вниманието му. Това е функцията, която отличава моделите на Tesla от напълно автономните системи, тествани от Google, Uber и др.

Загиналият мъж е 40-годишният Джошуа Д. Браун от Охайо - бивш военен, който до 2008 г. е служил в спецчастите на Военноморските сили на САЩ. Браун е собственик на технологичната компания Nexu Innovations, която се занимава с безжични интернет мрежи и системи за видеонаблюдение.

Източник: webcafe.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Три хотела в Слънчев бряг вече работят и посрещат български туристи

  • 29 Май 2020
  • 421
Ръководството на „Съюз на собствениците“ Слънчев бряг и изпълнителен директор „Слънчев бряг“ АД, обсъдиха възможностите и предизвикателствата пред подготовката на туристически сезон 2020 в най-големия комплекс по българското Черноморие.

Започват проверки в търговските вериги за българска стока

  • 29 Май 2020
  • 336
От днес започват проверки в търговските вериги дали има специално място за продажба на български стоки. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева във връзка с новия Закон за храните.

Забраняват се рекламите с деца и на храни, неподходящи за тях

  • 29 Май 2020
  • 333
Новият закон за храните е част от един общ пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както и продукти, които са забранени и неподходящи за деца.

Четири безплатни специалности в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

  • 28 Май 2020
  • 507
Обучението по 4 /четири/ направления в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще бъде безплатно за студентите, които бъдат приети през тази учебна година, ако бъде окончателно одобрено постановлението на Министерски съвет за защитените специалности.

Световната икономика няма да се възстанови преди 2022 г. Еврозоната пак може да е в криза

  • 28 Май 2020
  • 448
Световният брутен вътрешен продукт няма да се възстанови до равнището от преди кризата с коронавируса преди 2022 година, а равнищата на държавен дълг ще скочат рязко тази година според доклад на Икономист интелиджънс юнит.