Бил Гейтс: Очаквайте нов вид тероризъм

Идва нов вид тероризъм и човечеството трябва да е подготвено, предупреди основателят на Microsoft Бил Гейтс по време на Световния икономически форум в Давос. Биотероризмът, който включва целенасочено разпространение на епидемии, би могъл да се превърне в сериозен проблем, заяви Гейтс, цитиран от BusinessInsider и technews.bg. Милиардерът призовава още отсега да се търсят начини за справяне с новата заплаха. Трудно е да се оцени вероятността от биотероризъм, но потенциалната вреда е много голяма, смята ИТ предприемачът и един от най-богатите хора в света. Той говори за опасностите както от умишлени, така и природни епидемии. Въпросът ще бъде обсъден подробно по време на конференция в Мюнхен през февруари. Една епидемия, естествена или причинена умишлено, може да доведе вероятно до 10 000 смъртни случая, предупреди Гейтс. Той е разтревожен също от възможността една малка група терористи, използваща ядрени или биологични средства, да убие милиони. Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс”, която е част от Коалиция за иновации срещу епидемиите, се фокусира върху създаването на ваксини, които могат да спрат избухването на бъдещи заболявания. Организацията разполага с около 700 милиона долара за своята дейност, но Бил Гейтс смята, че тези средства няма да са достатъчни, за да бъдат спрени заплахите. Според него, правителствата ще трябва да се ангажират и да работят заедно, за да предотвратят биотероризма, защото това е епидемия, която „няма граници”. "Проблемът е глобален и са необходими сериозни инвестиции", заявява Гейтс. http://it.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 112
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.