Полицията в Берлин потвърди "предполагаема терористична атака" на Коледния базар

Най-малко 12 души са загинаха, а 48 бяха ранени, след като камион се вряза в хора по време на коледен базар в центъра на Берлин. Първоначално органите на реда в Берлин не твърдяха, че не се знае дали нападението е било умишлено или инцидент. Във вторник рано сутринта обаче германската полиция съобщи, че става дума за терористичен акт. Машината е изминала 50 метра преди да спре и е разрушила дузина къщички на базара. Свидетели съобщават за силен взрив, който бе последван от предупреждения на полицията, че от камиона може да изтича газ. Шофьорът на камиона е арестуван. Той се е опитал да избяга по посока на Зоологическата градина. С него е имало придружител, който е загинал при удара. Властите потвърдиха и че откритият в камиона мъртъв мъж от полски произход не е карал по време на инцидента. Това засилва версиите, че превозното средство е било откраднато или отвлечено. Все още няма официален коментар за самоличността на заловения предполагаем шофьор, който избяга от мястото на сблъсъка. Вътрешният министър на Берлин Андреас Гейзел и германският вътрешен министър Томас де Мезиер бяха много внимателни в коментарите си в първите часове след случилото се и информацията беше, че не могат да определят дали е инцидент или атака. Мезиер коментира през нощта, че не иска да го нарича "атака", докато не е сигурно какво показва разследването, въпреки че много неща сочат към това. Все още няма официална информация за жертвите, като по-рано през нощта, местните медии съобщиха, че сред тях са германски граждани и чужденци. В понеделник сутринта съобщи, че камионът ще бъде преместен от мястото за последващи съдебни експертизи. Тя отново призова гражданите да не разпространяват снимки от мястото на трагедията от уважение към пострадалите и жертвите. Властите обявиха през нощта специална интернет страница, на която свидетелите могат да качват снимки и видео от случилото се. До момента официално е потвърдена смъртта на 12 души, а ранени са 48, някои от които много тежко. Камионът е собственост на полска фирма, но собственикът й заяви пред медиите, че са загубили връзка с шофьора в понеделник следобяд. Разследващите съобщиха, че работят по версия за кражба на превозното средство. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 21
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 33
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 47
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 121
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 103
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.