« януари 2021 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Атинският съд одобри екстрадицията на трима от турските военни, изпраща ги на сигурна смърт


Само ден след като отхвърли искането за екстрадация на трима от осемте турски военни, Атинският апелативен съд одобри връщането на други трима, съобщиха Associated Press и CNN Greece.

Всичките осем души избягаха веднага след опита за преврат в Турция на борда на военен хеликоптер, в гръцкия град Александруполис.

Турция ги иска по две обвинения: че са участвали в метежа и че са участвали в опит за убийството на президента Реждеп Ердоган. Всички те обаче отричат да са участвали в опит за покушение срещу държавния глава.

Всички те твърдят, че в Турция ще бъдат подложени на репресии и няма да им бъде осигурен справедлив съдебен процес. Това прие съдът и при вчерашния отказ за екстрадицията на другите трима от групата.

Спрямо днешните трима подсъдими Атинският апелативен съд одобри екстрадицията, приемайки ги за виновни за участие в пуча, за опит за осуетяване на сесия на парламента в Анкара (едно от крилата на Меджлиса беше бомбардирано при метежа, б.р.) и за отвличане на хеликоптер. Съдът обаче отвхърли другото обвинение срещу тях – за опит за убийство на Ердоган.

Очаква се тримата да обжалват решението.

Съдбата на осмината военни е обект на преговори между Анкара и Атина още от деня след метежа в Турция, когато кацнаха на летището в Александруполис и се предадоха на гръцките власти. Ердоган повдигна темата пред гръцкия премиер Алексис Ципрас и на разговор очи в очи в Ню Йорк около заседание на Общото събрание на ООН.

Въпреки настойчивостта на Турция обаче Гърция отказа да ги предаде „по бързата процедура“ и заяви, че те ще минат през стандартна законова процедура по кандидатстване за убежище и съдебен процес в страната.

Гръцката комисия по убежищата отказа да им предостави политическо убежище. След което започна екстрадиционното дело срещу тях в Атина. Очаква се Атинският апелативен съд да се произнесе и за последните двама от групата.

За разлика от Гърция, българските власти въведоха практиката да предават експресно исканите от Анкара „гюленисти“, подозирани в подривна дейност в Турция. Въпреки решение на българския съд на две инстанции срещу екстрадицията на бизнесмена Абдуллах Бююк, МВР предаде турския гражданин, дни след опита за преврат.

По аналогичен начин постъпи и със седмина гюленисти, заловени на изхода от България за Румъния на ГКПП „Дунав мост“ на 14 октомври. Те бяха принудително върнати в Турция още на другата сутрин, в нарушение на серия закони и международни конвенции, ратифицирани от България.
Източник: ureport.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината реставрира 130-годишния храм „Св. Троица" в с. Извор

  • 22 Ян 2021
  • 436
130-годишният храм "Св. Троица" в с. Извор ще бъде изцяло реставриран. През миналата година Община Бургас осигури 30 000 лв., с които бе изграден нов покрив, обновена бе и камбанарията.

От понеделник спират движението по ул. „Петко Задгорски“

  • 22 Ян 2021
  • 307
Улица "Петко Задгорски" е главна пътна артерия на бургаския жилищен комплекс "Изгрев". Не е ремонтирана сериозно от много години. Община Бургас и ВиК съгласуваха графиците си и нейното обновяване вече започна.

Започна изграждането на северния обходен път на Бургас

  • 21 Ян 2021
  • 374
Започна строителството на северния обходен път на Бургас. С изграждането на трасето, с дължина 4,7 км, транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на града.

Разрешават проблема с водната криза в Димчево

  • 21 Ян 2021
  • 362
Кметът Димитър Николов проведе разговор със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за проблема с качеството на водата и водоснабдяването в бургаското село Димчево.

Кметът предлага да се разширят възможностите на общинските програми за отпускане на стипендии

  • 21 Ян 2021
  • 364
Нови правила за насърчаване и подкрепа на бургаските ученици и студенти с изявени постижения в областта на науката, изкуството или спорта, предлага кметът Димитър Николов. Целта на промените е да се разширят възможностите на програмата.