Сканадалните досиета "Пандора" достигнаха Борис Джонсън

Изтеклите документи за офшорни компании повдигнаха неудобни въпроси за управляващата партия на Борис Джонсън във Великобритания относно дарения, правени от един от най-големите спонсори на торите, съпруга на бивш висш руски служител, съобщи BBC. Любов Чернухина е дарила близо 1,9 млн. паунда на Консервативната партия от 2012 г. насам. Документи от т. нар. „Пандора пейпърс“ показват, че съпругът й Владимир, който има финансови връзки с близки до Кремъл, стои зад нейното лично богатство. Адвокатите на Чернухина казват, че тя е британски гражданин и е свободна да се разпорежда със собствените си пари по свое усмотрение. Даренията за торите "отвориха" много правителствени врати пред 48-годишната Чернухина. Нейната щедрост й купи както правото да играе тенис с Борис Джонсън, както и и вечеря с Тереза Мей, когато беше премиер. Досега обаче малко се знаеше за произхода на капиталите на Чернухини. Документите от „Пандора пейпърс“ свързват двойката с три тръста, мрежа от 32 компании и активи в размер на над 100 милиона паунда. Те посочват факта, че източникът на богатството на Чернухина е нейният 52-годишен съпруг: в един от имейлите се казва, че тя е „финансово издържана от съпруга си“, а в другия тя е представена като „домакиня“. Сред документите е удостоверение за заем за 4 милиона паунда, което офшорната компания на Владимир Чернухин издаде на британската компания на съпругата му. Информацията е събрана от програмата на BBC „Панорама“ съвместно с вестник „Гардиън“ след преглед на материали от „Пандора пейпърс“, до който са получили достъп 650 журналисти от цял свят чрез Международния консорциум по разследваща журналистика (ICIJ). Изтичането на почти 12 милиона файла се оказа едно от най -големите в съвременната история на офшорния бизнес. Имената на черногорския президент Джуканович и сина му изтекоха в „Пандора пейпърс” На молба да коментира фактите за спонсорите, разкрити благодарение на „Пандора пейпърс“, Борис Джонсън отговори, че всички дарения са надлежно проверени съгласно правилата, установени, когато е бил в опозиция. Правозащитници от Transparency International обаче наричат подобни проверки формалност и казват, че правилата могат лесно да бъдат заобиколени, ако си затворите очите.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За първи път в Бургас представят „Цар Лъв“ на сцената на Летния театър

  • 24 Юни 2022
  • 566
"Цар Лъв", който безапелационно оглави класациите за любим мюзикъл на всички поколения, ще завладее сцената на летния театър в Бургас на 26 юни , неделя, от 20 часа . Трогателната история на малкото лъвче Симба е разказана чрез красива музика и пищен спектакъл.

Филмът „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” представя човека и твореца Симеон Димитров тази вечер в НХК

  • 24 Юни 2022
  • 497
Прожекцията на филма „Преобразяването или Как да не бъдеш друг” ще представи личността на талантливия режисьор, поет, преподавател и драматург Симеон Димитров тази вечер, 24 юни, от 18.30 часа в залата на Културен дом НХК.

Педагози и ученици обмениха добри практики в айтоското село Карагеоргиево

  • 24 Юни 2022
  • 571
Педагози и ученици от три учебни заведения обмениха опит и добри практики в рамките на Национална програма "Иновации в действие". Домакин на събитието бе ОУ "Св. св. Кирил и Методий", село Карагеоргиево.

В понеделник Бургас ще е домакин на форума „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“

  • 23 Юни 2022
  • 852
Форумът „Новият подход в регионалното и трансграничното развитие 2021-2027 г.“ – представяне и обсъждане на инструменти за подкрепа през програмен период 2021-2027 г., ще се проведе в гр. Бургас на 27.06.2022 г., понеделник.

150 исторически автомобила идват за грандиозен Ретро парад в Бургас на 2 юли

  • 23 Юни 2022
  • 753
И тази година традиционният ретро парад в Бургас ще впечатли малки и големи с атрактивни легендарни возила, които не могат да се видят всеки ден. В грандиозното събитие ще бъдат представени 150 автомобила и мотоциклета от всички краища на България.