Заев: Не ни трябва ЕС, ако някой иска да преговаряме за македонския език и идентичност

  • 25 Юни 2021
"Нито това правителство, нито което и да е друго има право да разговаря за македонския език и македонската идентичност". Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на парламентарното заседание в четвъртък, на които бяха поставяни депутатски въпроси. "Не ни трябва Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в ЕС, защото мнозинството народ в държавата сме македонци", каза Заев. Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита защо няма начало на преговори с ЕС и поиска премиерът да прочете предложението, с което е заминал за София. Премиерът обясни, че с България се разговаря за пътната карта, каквото е предложението за решаване на проблема, в което са посочени всички области за сътрудничество, като например изграждане на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите. "Втората част, на която се спираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и образователните въпроси, без да се уточнява за какво разговаря Комисията, защото там членуват експерти. На едно място, в което се споменава македонският език, пише, че става въпрос за два сходни, но различни и международно признати езици", подчерта Заев. Той каза още, че преговорите с ЕС не са започнали още поради вътрешната ситуация в България, която няма политическо правителство и конституиран парламент. Премиерът вярва, че в идния период разговорите с България ще продължат.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 242
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 225
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 235
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 437
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 392
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас