Учени криели лабораторния произход на вируса?

Сега голяма част от тъкмо тези учени, включително и завършилият Харвард генетик Алина Чан, признават, че в началото на пандемията колегите им са избягвали дори да говорят за хипотезата за „теч“ от лабораторията, за да не бъдат свързани с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава NBC News. Чан отбелязва, че в зората на пандемията м.г. в научните среди е имало безпокойство за това публично да се дискутира идеята за изкуствения произход на SARS-CoV-2, защото „е имало страх, че думите им могат да се използват като подкрепа на „раситките изказвания“ на Тръмп. Тогавашният президент на САЩ неведнъж посочвал Уханския институт по вирусология – лаборатория, намираща се на едва 200 метра от епицентъра на заразата – като пряк или непряк причинител на ковид ситуацията и бил често наричал патогена „Уханския вирус“, „Китайския вирус“ и „Кунг Флу“. И така докато Америка и света бе посъветван да „следва науката“, някои учени изглежда са решили да си играят на политика. „По това време беше по-страшно да те свържат с думите на Тръмп и да се превърнеш в инструмент на неговия расизъм. Затова никой колега не искаше публично да обяви, че подкрепя разследване за лабораторния произход на вируса“, оправдава се Чан. Към момента три остават основните хипотези за началната точка на патогена, стартирал глобалната пандемия, довела до затварянето на милиарди хора по цял свят в домовете им. Вирусът е еволюирал по натурален път, след което се е прехвърлил от животно на човек; Вирусът е еволюирал по натурален път, но служител в лабораторията се е заразил случайно и без да иска го е прехвърлил в обществото; Учените в лабораторията умишлено са манипулирали патогена, но случайно или нарочно са го изпуснали в обществото. „Ако имахме пандемия, чийто произход бе посочен да е в близост до лаборатория от такова ниво в САЩ, първото, което щяхме да се питаме, е дали двете събития не са свързани“, казва Ендрю Рийд – експерт по еволюционна генетика на заразните болести и професор по биология в Пен Стейт Юнивърсити. Той предупреждава, че хипотезата за „теч“ от лабораторията е абсолютно възможно, но въпреки това не е задължително да е вярна. В същото време, както Daily Wire пише, „Дейвид Ашър, който водеше екипа, назначен от администрацията на Тръмп да разследва произохда на пандемията, сподели в интервю миналия месец, че биостатистици от САЩ са изчислили какъв е шансът коронавируса да е еволюирал по натурален път – 1 на 13 000 000 000. А ако беше възможно „Науката“ да е по-заинтересована от факти, вместо политика, днес въпросът за това кой е отговорен за продължаващата катастрофа, сполетяла планетата ни през последните 18 месеца, щеше да е много по-близко до своя отговор. ИЗТОЧНИК - ФЛАГМАН

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 171
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 133
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 124
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 137
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 256
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.