« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Учени криели лабораторния произход на вируса?

Сега голяма част от тъкмо тези учени, включително и завършилият Харвард генетик Алина Чан, признават, че в началото на пандемията колегите им са избягвали дори да говорят за хипотезата за „теч“ от лабораторията, за да не бъдат свързани с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщава NBC News. Чан отбелязва, че в зората на пандемията м.г. в научните среди е имало безпокойство за това публично да се дискутира идеята за изкуствения произход на SARS-CoV-2, защото „е имало страх, че думите им могат да се използват като подкрепа на „раситките изказвания“ на Тръмп. Тогавашният президент на САЩ неведнъж посочвал Уханския институт по вирусология – лаборатория, намираща се на едва 200 метра от епицентъра на заразата – като пряк или непряк причинител на ковид ситуацията и бил често наричал патогена „Уханския вирус“, „Китайския вирус“ и „Кунг Флу“. И така докато Америка и света бе посъветван да „следва науката“, някои учени изглежда са решили да си играят на политика. „По това време беше по-страшно да те свържат с думите на Тръмп и да се превърнеш в инструмент на неговия расизъм. Затова никой колега не искаше публично да обяви, че подкрепя разследване за лабораторния произход на вируса“, оправдава се Чан. Към момента три остават основните хипотези за началната точка на патогена, стартирал глобалната пандемия, довела до затварянето на милиарди хора по цял свят в домовете им. Вирусът е еволюирал по натурален път, след което се е прехвърлил от животно на човек; Вирусът е еволюирал по натурален път, но служител в лабораторията се е заразил случайно и без да иска го е прехвърлил в обществото; Учените в лабораторията умишлено са манипулирали патогена, но случайно или нарочно са го изпуснали в обществото. „Ако имахме пандемия, чийто произход бе посочен да е в близост до лаборатория от такова ниво в САЩ, първото, което щяхме да се питаме, е дали двете събития не са свързани“, казва Ендрю Рийд – експерт по еволюционна генетика на заразните болести и професор по биология в Пен Стейт Юнивърсити. Той предупреждава, че хипотезата за „теч“ от лабораторията е абсолютно възможно, но въпреки това не е задължително да е вярна. В същото време, както Daily Wire пише, „Дейвид Ашър, който водеше екипа, назначен от администрацията на Тръмп да разследва произохда на пандемията, сподели в интервю миналия месец, че биостатистици от САЩ са изчислили какъв е шансът коронавируса да е еволюирал по натурален път – 1 на 13 000 000 000. А ако беше възможно „Науката“ да е по-заинтересована от факти, вместо политика, днес въпросът за това кой е отговорен за продължаващата катастрофа, сполетяла планетата ни през последните 18 месеца, щеше да е много по-близко до своя отговор. ИЗТОЧНИК - ФЛАГМАН

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 221
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 258
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 202
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 253
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 221
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.