Рекорден брой ще са секциите за гласуване на българите в чужбина

  • 07 Юни 2021
"Един нов рекорд, който ще бъде поставен, е, че ще има много по-голям брой секции. На изборите през април достигнахме един безпрецедентен брой от 464 секции, но с въведените промени в изборния кодекс, само автоматично отворените секции са вече 568. Очакваме те да достигнат до 800". Това обяви Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори”. По думите му това ще има положителен ефект върху нашите сънародници в чужбина, защото "ще им даде възможност по-спокойно да гласуват и няма да има проблем и с опашките". Кондов изрази надежда, че по този начин ще бъдат облекчени условията, при които ще се гласува. "Създали сме необходимата организация, като нашата цел е да осигурим максимално честни и прозрачни избори", подчерта той. Кондов поясни, че заявленията този път са по-малко от тези за изборите през април, но има още една седмица до крайния срок. От ръководството на Работна група „Избори” в МВнР обясниха, че българите, които през юли ще са в Гърция, ще могат да гласуват в 29 секции. „В Северна Гърция ще има секции на всеки 20 минути една от друга по цялото крайбрежие”, каза Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори”. По думите му ни очакват "безпрецедентни избори от гледна точка на обема на секции и броя на гласуващите". "В Обединеното кралство се очаква сънародниците ни, живеещи там, да гласуват в почти над 130 секции За сравнение през април бяха 35", поясни Анастасов. По думите му "високият брой на секциите не е в пряка релация с изявеното желание на нашите сънародници да гласуват - 37 000 подадени заявления.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 67
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 69
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 70
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 85
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 69
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).