Турция: САЩ отменят разполагането на военни кораби в Черно море

В четвъртък турският външен министър Мевлют Чавушоглу потвърди информацията, че Съединените щати са отменили планираното преминаване на два техни военни кораба през Босфора и Дарданелите на път за Черно море. Късно снощи и агенция Ройтерс цитира турски дипломатически източници, според които Съединените щати са отменили разполагането на два военни кораба в Черно море. Чавушоглу заяви в четвъртък, че на неговата страна е "било казано устно, че планирането преминаване на американските военни корабите е отменено", добавяйки, че според конвенцията от Монтрьо, САЩ все още могат да изпратят своите военни кораби през протока през следващите три дни въз основа на предишното им уведомление. Ако САЩ искат да изпратят военни кораби след този срок, Чавушоглу отбеляза, че ще трябва да направят ново известие. Вашингтон и НАТО са разтревожени от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна и в Крим, полуостровът, който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Миналата седмица Турция обяви, че Вашингтон ще изпрати два военни кораба за Черно море, като това решение беше определено от Русия като "недружелюбна провокация". Посолството на САЩ в Анкара беше уведомило външното министерство на Турция за този ход, но без да посочват причина за това, твърдят източниците на Ройтерс. По-късно обаче турската държавна агенция "Анадолу" съобщи, че на Анкара не са изпратени нови известия за евентуално разполагане на американски военни кораби на по-късни дати. От своя страна Русия заяви, че е обезпокоена от този ход, като същевременно страната започна да прави свои военни учения с военни кораби в Черно море.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 86
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 106
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 94
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 132
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 123
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.