« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Стачка на метрото в Букурещ хвърли в хаос обществения транспрорт в града

  • 26 Мар 2021
Министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния определиха като "незаконна" спонтанната стачка на служителите в букурещкото метро, а кметът на столицата призова за "бърз и продуктивен диалог", който да доведе до възобновяване на движението, съобщава в. "Ромъния либера". Стотици синдикалисти от букурещкото метро спряха движението на влаковете тази сутрин и хвърлиха в хаос обществения транспорт в столицата в първите часове на деня. Изненадани, жителите на Букурещ бяха принудени да намерят други средства, с които да отидат на работа или да заведат децата на училище или детска градина, съобщава телевизия Диджи24, като отбелязва, че много от тях са се наблъскали в препълнени автобуси и тролеи. Вътрешният министър Лучиан Боде заяви, че протестът в метрото, макар и спонтанен, е незаконен, тъй като страната се намира в състояние на тревога заради пандемията от COVID-19. Той каза, че е поискал от силите на МВР да се намесят, за да се осигури прилагане на закона. По думите му основната цел на структурите на МВР е да убедят участниците в спонтанния трудов конфликт да спазват закона. "Законът е много ясен: подобни действия не може да се случват, дори да са спонтанни, по време на състояние на тревога. Има правила за здравна защита, които в този момент са нарушени, следователно имаме задължението да убедим тези около 450-500 служители на Метрорекс, които в момента участват в тази протестна акция, да спазват закона", посочи Боде. Той изтъкна, че според него не съществува друг път за решаване на проблема освен диалога. Транспортният министър Каталин Друла заяви, че фактът, че синдикалистите блокират букурещкото метро, представлява "шамар за цяла Румъния". "Една незаконна акция преобръща живота на цял град (...) Не говорим само за жителите на столицата, които не можаха да пътуват с влаковте на Метрорекс, а за всички данъкоплатци, които осигуряват чрез субсидиите от националния бюджет заплатите в тази компания", написа министърът във Facebook. По думите му протестът е свързан с изпратеното вчера уведомление за освобождаване на незаконно заемани търговски пространства след изтичането на договора между компанията Метрорекс и фирма на синдиката. Кметът на Букурещ Никушор Дан също отправи обвинения към протестиращите синдикалисти. По думите му "жителите на Букурещ не може да стават заложници на една синдикална злоупотреба". Румънските вестници съобщиха по-рано днес, че синдикалистите слезли в тунела на метростанция "Пиаца Унирий" и спрели движението. Протестиращите се разположили върху релсите и скандирали "Оставка". Протестът идва след като вчера ръководството на компанията Метрорекс даде срок до 2 април за освобождаване на търговските пространства в метрото, които са държани от фирма на синдиката.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 37
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 50
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 69
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 61
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.

Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай

  • 19 Апр 2024
  • 81
Apple премахна WhatsApp и Threads от магазина си за приложения в Китай след заповед на интернет надзора на страната, която се позова на опасения за националната сигурност.