Хиляди евакуирани в Австралия заради наводненията

Австралийските власти планират да евакуират още хиляди хора от засегнатите от наводнения предградия в западната част на Сидни, което е най-тежкото подобно бедствие от 60 години насам.Около 18 000 австралийци вече са евакуирани заради наводненията в Нов Южен Уелс, след като проливните дъждове продължават да заливат източното крайбрежие на страната. В неделя беше обявено бедствено положение, след като потопите доведоха до преливане на реки и язовири около Сидни – столицата на щата – и в югоизточната част на Куинсланд. Неспирният дъжд доведе до удавянето на много добитък, а заплашително повишаващите се води отрязват пътя на собствениците от животните им. Животновъди се бореха с часове за да спасят конете си от наводнениете конюшни. Спешни служби успяха да спасят 20 кучета от надигащи се води край Сидни и качени на надуваеми лодки, преди да бъдат изпратени сигурно място. В неделя Сидни записа най-влажния ден от годината с почти 111 mm дъжд, докато някои региони по северното крайбрежие на щата достигнаха близо 900 mm дъжд през последните шест дни, повече от три пъти от средното за март, показват данните на правителството. Дъждовете може да продължат през цялата седмица. Властите призоваха обществеността да прояви повишено внимание. Премиерът Скот Морисън предложи помощ за принудените да напуснат домовете си. В пострадалите райони живеят около една трета от 25-те милиона души в Австралия.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Коритарова разпореди спешни мерки за обезопасяване на критични точки по републиканската пътна мрежа

  • 23 Май 2024
  • 375
Регионалният министър настоя за подобряване на координацията между институциите за улесняване на пътуването в дните с натоварен трафик

Публично четене на Библията на открито ще се състои в Русе по случай 24 май

  • 23 Май 2024
  • 383
На 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, в Русе ще се състои публично четене на Библията на открито.

БУРГАСКИТЕ АРХИТЕКТИ ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА И ПРЕДСТАВЯТ КНИГА НА 27 МАЙ

  • 23 Май 2024
  • 392
Регионалните бургаски колегии на Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България организират две събития, които ще се проведат на 27 май в Културен център „Морско казино“.

СВЕТОВНАТА ВОЛЕЙБОЛНА ЗВЕЗДА МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ОТКРИВА BEACH ARENA BURGAS НА 1 ЮНИ

  • 23 Май 2024
  • 362
Още една зона за плажни спортове ще се превърне в любима локация за бургазлии и гости на града това лято.