САЩ държат 37% от световния оръжеен износ

Над една трета от оръжията, продадени в света през последните пет години, идват от САЩ, което подчертава ролята на Вашингтон като основен доставчик на въоръжение в глобален мащаб, сочат данните на шведския Стокхолмски международен институт за изследване на мира (SIPRI). На САЩ се падат 37% от глобалните оръжейни продажби в периода 2016 - 2020 г. Американско въоръжение е било продадено в 96 страни, като половината от него е било за Близкия изток, пише Dir.bg. На второ място по оръжейни продажби е Русия с една пета от световните оръжейни доставки. В сравнение с предишния петгодишен период обаче руските продажби намаляват с 22%, главно поради значителния спад във вноса на Индия. На трета позиция като експортьор е Франция с дял от 8 процента, като френската оръжейна индустрия е сключила няколко големи сделки със страни като Индия, Египет и Катар. В челната петорка влизат още Германия и Китай. Саудитска Арабия е била най-големият купувач на военни изделия през този период - на нея се падат 11% от световния оръжеен внос. Следващите са Индия, Египет, Австралия и Китай. Най-висок ръст на вноса на оръжие в сравнение с предишния петгодишен период има в Близкия изток - импортът е скочил с 25 на сто. Конкретно Саудитска Арабия е увеличила вноса си на въоръжение с 61%, а Катар - с 361 процента. Регионът на Азия и Океания е бил най-големият вносител на тежко въоръжение с общо 42 процента от вноса в периода 2016 - 2020 г. "За много страни в Азия и Океания нарастващото възприемане на Китай като заплаха е основен двигател за оръжейния внос", коментира пред Ройтерс Симон Веземан, старши изследовател в SIPRI. Данните на шведския институт не включват лекото оръжие и се основават на публични източници като национални и регионални вестници и специализирани периодични издания, както и правителствени и корпоративни доклади.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 109
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 118
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 119
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 157
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 131
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.