Партията на Меркел претърпя загуби на изборите в две федерални провинции

Тежка загуба за управляващия Християндемократически съюз на изборите в две федерални провинции. В Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц консерваторите на Меркел се класираха на второ място с най-лошия си резултат досега, който вероятно ще ги остави извън управлението. Причините за лошото представяне на ХДС са управлението на коронавирусната пандемия, умората от дълго продължилия локдаун и скандалът с доставки на защитни маски, който хвърли тъмно петно върху репутацията на партията. Управляващите консерватори от ХДС на канцлера Ангела Меркел претърпяха две рекордни загуби на регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц. В първата спечели Зелената партия с 30.9% от гласовете, а във втората – Социалдемократическата партия с 34.2 на сто. Християндемократическият съюз се класира на второ място – в Баден-Вюртемберг с резултат 23% и в Райнланд-Пфалц – с 26%. Това са най-лошите резултати на консерваторите в двете провинции. Изборите се възприемат като тест за справянето с кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Избирателите бяха разочаровани от скандала с доставките на защитни маски в ХДС и умората от удължения локдаун, което преля в ниската подкрепа за партията на Меркел. От друга страна Зелените затвърдиха възхода си от последните две години с убедителна победа в Баден-Вюртемберг. Резултатите от регионалните избори отварят път за възможни коалиции между Зелените, социалдемократите и либералите. Точно такъв съюз управлява вече в Райнланд-Пфалц. Ръководни фигури в ХДС се страхуват, че същата конфигурация от партии може да спечели достатъчно подкрепа, за да остави партията им в опозиция след националните избори през септември. Популярността на Християндемократическия съюз на национално ниво е спаднала от 40% през миналия юни до около 33 на сто през март 2021 г. Причината е най-вече в управлението на пандемията и скандала с доставки на предпазни маски, в който бяха замесени имената на няколко депутати консерватори.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 267
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 235
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 229
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 246
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 237
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.