Партията на Меркел претърпя загуби на изборите в две федерални провинции

Тежка загуба за управляващия Християндемократически съюз на изборите в две федерални провинции. В Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц консерваторите на Меркел се класираха на второ място с най-лошия си резултат досега, който вероятно ще ги остави извън управлението. Причините за лошото представяне на ХДС са управлението на коронавирусната пандемия, умората от дълго продължилия локдаун и скандалът с доставки на защитни маски, който хвърли тъмно петно върху репутацията на партията. Управляващите консерватори от ХДС на канцлера Ангела Меркел претърпяха две рекордни загуби на регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц. В първата спечели Зелената партия с 30.9% от гласовете, а във втората – Социалдемократическата партия с 34.2 на сто. Християндемократическият съюз се класира на второ място – в Баден-Вюртемберг с резултат 23% и в Райнланд-Пфалц – с 26%. Това са най-лошите резултати на консерваторите в двете провинции. Изборите се възприемат като тест за справянето с кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия. Избирателите бяха разочаровани от скандала с доставките на защитни маски в ХДС и умората от удължения локдаун, което преля в ниската подкрепа за партията на Меркел. От друга страна Зелените затвърдиха възхода си от последните две години с убедителна победа в Баден-Вюртемберг. Резултатите от регионалните избори отварят път за възможни коалиции между Зелените, социалдемократите и либералите. Точно такъв съюз управлява вече в Райнланд-Пфалц. Ръководни фигури в ХДС се страхуват, че същата конфигурация от партии може да спечели достатъчно подкрепа, за да остави партията им в опозиция след националните избори през септември. Популярността на Християндемократическия съюз на национално ниво е спаднала от 40% през миналия юни до около 33 на сто през март 2021 г. Причината е най-вече в управлението на пандемията и скандала с доставки на предпазни маски, в който бяха замесени имената на няколко депутати консерватори.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Застудяване от вторник следващата седмица

 • 26 Ное 2021
 • 299
Времето през последния месец в годината ще е есенно-зимно с повече валежи, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев Ще има сериозна промяна на времето от вторник нататък, прогнозира по бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Цената на тока на борсата се срина с 22%, но е 3 пъти по-скъп тази зима

 • 26 Ное 2021
 • 215
Цената на тока за бизнеса за днес в сегмента „ден напред“, изтъргуван вчера, се срина с над една пета до 424,91 лв., но е с над 3,3 пъти по-висока от същия ден на миналата година, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса.

Паркинг със зона за отдих в к-с Изгрев

 • 26 Ное 2021
 • 3
 • 232
Стартира изграждане на паркинг със зона за отдих между блокове 3 и 4 в к-с „Изгрев“. Проектът е поискан и съгласуван няколко пъти с техните жители и ще се осъществи по новата общинска програма „Моят град, моят квартал, моята улица".

Шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия

 • 25 Ное 2021
 • 320
Включиха шестима бургаски автори в немскоезична антология на съвременната българска поезия.

Премиерът обеща - без задължителни ваксини и зелени сертификати

 • 25 Ное 2021
 • 314
Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Ще отпаднат и зелените сертификати. Това каза премиерът Стефан Янев.