Испания ваксинира само с 1 доза хората под 55 г. преминали COVID

Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст, които вече са били заразени с COVID-19, обяви вчера министерството на здравеопазването в най-ново актуализиране на националната стратегия за ваксиниране, предаде Ройтерс. Продължителността на защитния имунитет срещу вируса след заразяване е неизвестна, но проучвания показват, че прилагането на единична доза на такива хора засилва защитния имунитет, се казва в националната стратегия. Франция обяви подобна политика по-рано този месец, а италиански политици обсъждат дали да вървят по същия път. Испанските власти вече посъветваха хората, които вече са били заразени и нямат големи усложнения, да изчакат 6 месеца след като са били диагностицирани, преди да се ваксинират. До четвъртък около 2,2 милиона души от приоритетни групи като обитатели на домове за стари хора и техният персонал, лица над 80 години и медици на първа линия са получили доза ваксина. Около 1,2 милиона от тях са получили и втора доза. Едва 2 процента от испанците, на които е било предложено да се ваксинират, са отказали, включително хората, отказали по медицински причини. След интензивна трета вълна на заразата, вчера новозаразените за период от 2 седмици спаднаха до 194 на 100 000 души, при близо 900 в края на януари. Вчера новозаразените се увеличиха с 8 314 до общо 3,19 милиона, а починалите нараснаха с 329 до 69 142 от началото на пандемията.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 181
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 172
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 178
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 375
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 340
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас