« декември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Турция арестува съдия от Наказателния съд на ООН

Турция е задържала съдия от базирания в Хага Международен наказателен съд, пише в. "Сега". Арестът пречи на работата на институцията, алармира председателят на Механизма за международните трибунали към ООН Теодор Мерон в реч пред Общото събрание на организацията в Ню Йорк, цитиран от в. "Хюриет".

Съдията Айдън Сефа Акай (66 г.) е арестуван на 21 септември, въпреки дипломатическия си имунитет. Той е задържан като част от разследването на неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли. Анкара предложи Айдън Сефа Акай да бъде назначен за съдия в трибунала.

Акай е един от петимата съдии, назначени през юли от Мерон, за да разгледат жалба на осъдения през 2012 г. бивш министър на Руанда Аугустин Нгирабатваре. Тогава той получи присъда от 35 г. затвор заради участието си в геноцида в Руанда, две години по-късно наказанието му бе намалено с пет години. Сега Нгирабатваре обжалва двете присъди.

Арестът на съдия Акай парализира разглеждането на жалбата, заяви Мерон в речта си пред ООН. Той подчерта, че заради задържането на магистрата всички дела, които са му възложени, са в застой. Теодор Мерон е председател на създадена от ООН служба с офиси в Хага и в танзанийския град Аруша, за да надзирава съдебни дела, гледани от руандийски съдилища, както и от трибунала за бивша Югославия.

Мерон заяви, че е поискал от Анкара разрешение да посети съдия Акай зад решетките, както и е настоял да разбере при какви условия е той. "Много съжалявам, че турското правителство досега не е осъществило никаква официална комуникация" нито с ООН, нито с трибунала, което е "в разрез" със задълженията на Анкара. Мерон отново настоя Турция "незабавно да освободи съдия Акай и да му позволи да изпълнява съдебните си функции". Според него е "изключително важно" институциите на ООН да могат да изпълняват задачите си.
Източник: legalworld.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

На 5 декември ще се проведе финалът на предприемаческото състезание BurgasBlueS

  • 04 Дек 2020
  • 62
Презентирането на бизнес идеите на отборите и награждаването ще се излъчва на живо в интернет.

Изберете българското

  • 04 Дек 2020
  • 64
Днес търговците подредиха своята стока.

Награждават спортистите на Бургас за 2020 -та година онлайн

  • 04 Дек 2020
  • 68
По традиция в края на всяка година се определят и награждават спортните герои на Бургас, постигнали най-големи успехи на международни и държавни първенства и турнири, както и техните треньори. През настоящата година, заради епидемията от ковид-19, класацията ще се проведе онлайн.

Нека настроението ви бъде цветно като новите чадъри на „Богориди“!

  • 04 Дек 2020
  • 67
Да, има ги и на други места по света. Но новите, които сме поставили по ул. "Богориди", не са просто закупени и окачени чадъри, а изрисувани с желание и въображение, което ги превръща в предмети на изкуството.

В Бургас отвориха приемна за помощ при попълване на заявленията за финансова подкрепа към бизнеса

  • 04 Дек 2020
  • 65
От днес в Бизнес инкубаторa е разкрита приемна за местните фирми, които имат нужда от помощ при попълване на заявления за получаване на подкрепа по обявените мерки и проекти, свързани с преодоляване на икономическите последици от пандемията.