Турция арестува съдия от Наказателния съд на ООН

Турция е задържала съдия от базирания в Хага Международен наказателен съд, пише в. "Сега". Арестът пречи на работата на институцията, алармира председателят на Механизма за международните трибунали към ООН Теодор Мерон в реч пред Общото събрание на организацията в Ню Йорк, цитиран от в. "Хюриет".

Съдията Айдън Сефа Акай (66 г.) е арестуван на 21 септември, въпреки дипломатическия си имунитет. Той е задържан като част от разследването на неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли. Анкара предложи Айдън Сефа Акай да бъде назначен за съдия в трибунала.

Акай е един от петимата съдии, назначени през юли от Мерон, за да разгледат жалба на осъдения през 2012 г. бивш министър на Руанда Аугустин Нгирабатваре. Тогава той получи присъда от 35 г. затвор заради участието си в геноцида в Руанда, две години по-късно наказанието му бе намалено с пет години. Сега Нгирабатваре обжалва двете присъди.

Арестът на съдия Акай парализира разглеждането на жалбата, заяви Мерон в речта си пред ООН. Той подчерта, че заради задържането на магистрата всички дела, които са му възложени, са в застой. Теодор Мерон е председател на създадена от ООН служба с офиси в Хага и в танзанийския град Аруша, за да надзирава съдебни дела, гледани от руандийски съдилища, както и от трибунала за бивша Югославия.

Мерон заяви, че е поискал от Анкара разрешение да посети съдия Акай зад решетките, както и е настоял да разбере при какви условия е той. "Много съжалявам, че турското правителство досега не е осъществило никаква официална комуникация" нито с ООН, нито с трибунала, което е "в разрез" със задълженията на Анкара. Мерон отново настоя Турция "незабавно да освободи съдия Акай и да му позволи да изпълнява съдебните си функции". Според него е "изключително важно" институциите на ООН да могат да изпълняват задачите си.
Източник: legalworld.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 272
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Социалният блок в „Меден рудник“ влиза извънредно на сесията

  • 23 Авг 2019
  • 33
Изграждането на социални жилища в „Меден рудник“ влиза като извънредна точка в дневния ред на предстоящата сесия на общинския съвет в Бургас. За тях администрацията ще кандидатства по европроект.

Влизаме в еврозоната най-рано през 2023 година

  • 23 Авг 2019
  • 203
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, предава Investor.bg.

ЕС готви радикален план за мита върху американските стоки

  • 23 Авг 2019
  • 196
ЕС е разработил икономически план, който предвижда едностранно въвеждане на мита върху вносните американски стоки, а също така предлага да бъде учреден фонд за развитие на собствени технологични компании.

КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не

  • 23 Авг 2019
  • 211
1 000 лв. глоба, ако клиентите не ползват тоалетната безплатно.