В Азия сключиха най-голямото споразумение за свободна търговия в света

След 8 г. преговори държавите от Азиатско-Тихоокеанския регион най-накрая се подписаха под най-голямото споразумение за свободна търговия в света на виртуална конференция в Ханой, обяви виетнамският премиер Нгуен Суан Фук, цитиран от ДПА. "Много съм доволен, че след 8 г. преговори, изпълнени с трудности, днес ние приключихме преговорите за Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и официално се подписахме по време на 37-ата Среща на върха на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия)", каза министър-председателят на форума. Търговското споразумение покрива 2,2 милиарда души и 29% от световната икономика. Най-голямата търговска сделка включва 10 страни членки на АСЕАН (Виетнам, Тайланд, Филипините, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Малайзия, Сингапур, Индонезия и Бруней) и Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Щом влезе в сила RCEP ще намали митата, ще установи общи търговски правила и ще улесни веригите на доставки. Споразумението покрива всичко - търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права. Според експерти сделката фундаментално ще промени икономическата, стратегическата и институционална архитектура в региона, което ще е важно за възстановяването от пандемията от коронавирус. Китайският премиер Ли Къцян обяви, че подписването на споразумението е победа за световната икономика. "Подписването на RCEP е не само забележително постижение на регионалното сътрудничество в Източна Азия, но също победа за мултилатерализма и свободната търговия", каза Ли Къцян по време на реч на форума. Китай се очаква да бъде голям бенефициент от сделката, като потенциално може да прибави 85 милиарда долара към БВП. Правителството на Австралия ще използва търговския пакт като възможност за укрепване на отношенията с Китай, които през последните месеци се обтегнаха. Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че подписването на документа е победа за австралийските фермери и пазара на труда. Канбера се ангажира да ратифицира споразумението възможно най-скоро. През 2019 г. Индия напусна преговорите, тъй като не иска да отваря индийските пазари, както в споразумението е заложено. Лидерите на страните членки на АСЕАН обявиха, че възнамеряват да разширят търговията с Индия, въпреки че не участва в споразумението. От 2012 г. се проведоха 31 кръга преговори и 18 министерски срещи преди да бъде сключено споразумението. Самоналоженият краен срок изтече шест пъти.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 98
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 91
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 80
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 81
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 90
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.