ЕС: Подгответе се за Брекзит без сделка

Европейската комисия беше упълномощена да подготви пакет от извънредни едностранни мерки в случай на такъв сценарий, се казва в приетото изявление на днешния Съвет на ЕС по въпросите на Брекзит. Срещата на върха на държавите-членки на ЕС одобри удължаване на преговорите „с няколко седмици”, но не по-късно от 31 декември, с надеждата все пак да се стигне до споразумение. Европейският съюз упълномощава главния преговарящ Мишел Барние да продължи преговорите през следващите седмици и призовава Великобритания да предприеме необходимите действия за постигане на споразумение, се казва в документа. „Във връзка с това ЕС призовава всички държави и институции от общността, както и заинтересованите играчи, да активизират работата си на всички нива за подготовката на всякакви сценарии, включително липсата на споразумение”, пише още в изявлението. Съветът информира Лондон, че споразумението за напускането на Великобритания „и всички протоколи към него трябва да бъдат приложени своевременно и в пълен обем”. Това е четвъртата отсрочка, която ЕС дава на Великобритания във връзка с процеса на Брекзит. Според първоначалните планове по време на заседанието на Съвета на ЕС на 15-16 октомври трябваше да бъде утвърдено споразумението за свободна търговия между ЕС и Великобритания, което да влезе в сила от 1 януари 2021 г. – след изтичането на преходния период по Брекзит. Текстът на споразумението, обаче, все още не е готов, а преговорният процес на практика влезе в задънена улица. Страните провеждат все по-активна подготовка по окончателното напускане на ЕС от страна на Великобритания без търговско споразумение. Това означава, че търговията през Ламанша ще се извършва в съответствие с правилата на Световната търговска организация – с прилагането на квоти и тарифи, което може да се отрази негативно на икономиката. В началото на седмицата Брюксел предупреди, че преговорите за търговско споразумение след Брекзит могат да отнемат още седмици, въпреки че срокът, обявен от самия британски премиер Борис Джонсън е на път да изтече. Миналия месец Джонсън заяви, че ако преговорите не са постигнали достатъчен напредък до четвъртък – първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се оттегли и да подготви Великобритания за бъдеще без сделка. Междувременно преговарящият от името на ЕС Мишел Барние предупреди, че ако не се очертае схема на сделка преди края на октомври, би било трудно държавите-членки и Европейският парламент да я одобрят тази година. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че възможността ЕС и Великобритания да не постигнат сделка в преговорите си за Брекзит е „много реална“. Източник: Дарик

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Увеличават от 250 на 300 лв. помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас

  • 22 Окт 2020
  • 153
Това обяви във Велико Търново социалният министър Деница Сачева.

Бургазлии оглавиха Камарата на архитектите в България

  • 22 Окт 2020
  • 142
Преди броени дни се проведе Двадесето редовно отчетно-изборно Общо събрание на Камарата на архитектите в България, където Бургаската колегия постигна исторически успех и признание.

Общината премахна две нерегламентирани сметища

  • 22 Окт 2020
  • 141
Те са образувани в района на Солниците край пътя за квартал "Сарафово".

Българите в Германия могат да я напускат с изтекли лични документи до края на годината

  • 22 Окт 2020
  • 137
Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Две мюсюлманки намушкани в Париж

  • 21 Окт 2020
  • 228
Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица.