Баровете в Париж затварят

Предвид разрастването на пандемията от COVID-19 се очаква френското правителство да затвори от другата седмица редица барове в Париж, докато ресторантите може да избегнат затваряне, прилагайки засилени санитарни мерки, предаде Франс прес. Последни данни за страната сочат, че епидемията не отслабва - поставен е рекорд с близо 17 000 положителни теста за денонощие. Влошава се положението в парижкия регион, в който изглежда ще бъде обявена "максимална тревога" също като в Екс ан Прованс, Марсилия и отвъдморската територия Гваделупа от края на септември. В четвъртък здравният министър Оливие Веран даде "отсрочка" на парижките кафенета и каза, че ще изчака последното увеличение на заразените. Оттогава обаче подобрение няма. Изострянето на ситуацията проличава и в предупреждението, отправено от болничната администрация в Париж до нейния отдел "Човешки ресурси", според което заради COVID-19 може да бъдат спрени отпуските на персонала за празника Вси светии, традиционни за втората половина от октомври. От една седмица вече има наредба баровете в Париж да затварят в 22.00 ч. Ресторантите още се надяват да избегнат това ограничение и предложиха в замяна засилен санитарен контрол - да измерват на входа температурата на клиентите, да събират данните им и да ограничават броя на сътрапезниците до осем души. До утре се очаква Висшият съвет за обществено здравеопазване да се произнесе по въпроса. Правителството отправи сигнал, че ще се вслуша в мнението на Съвета. Ако министрите одобрят предложения протокол, ресторантите ще може да останат "изцяло или частично" отворени, дори в зоните с обявена "максимална тревога" - значи отново да отворят врати в Екс ан Прованс и Марсилия. Не може заведенията да се третират по различен начин, тъй като от понеделник Париж и Марсилия ще се озоват в една и съща зона на риск, посочва правителствен източник. Освен Париж и други големи градове като Лил, Лион, Гренобъл и Тулуза може също скоро да влязат в "червената зона" на опасност и баровете там да бъдат затворени. Това е нов тежък удар за сектора, вече дестабилизиран от пандемията. Според основната работодателска организация в бранша - Съюза на хотелиерските занаяти и индустрии (Union des Metiers et des Industries de l'Hoteller - UMIH), около 15 на сто от общо 220 000 заведения във Франция - кафета, барове, хотели, ресторанти, дискотеки и др., може да затворят врати в близките месеци, а 220 000 до 250 000 техни служители да останат без работа, добавя АФП. Източник: Днес.бг

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 5
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 25
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.

Криминалисти на ОДМВР-Разград задържаха извършители на кражби от активни трасета в мрежата на телекомуникационна компания

  • 28 Мар 2024
  • 21
рестът е осъществен с активното съдействие на ОДМВР-Търговище и Шумен под ръководството на ГДНП

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 73
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 84
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.