Гърция отвори ГКПП „Илинден-Ексохи“ за превозвачи

От полунощ на 7 септември вече е възстановено преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП „Илинден-Ексохи“. Няма да бъдат необходими PCR- тестове, но ще се изисква QR-код, получен след регистрация, която трябва да е направена най-късно 24 часа преди пътуването. Това решение се отнася само за превозвачи и не засяга туристи. В същото време броят на заразените продължава да расте. 144 нови случая на коронавирус бяха открити в Гърция през последното денонощие. Още четири смъртни случая увеличиха броя на загиналите в страната до 284 души. След резкия скок инфектираните с КОВИД-19 в страната се удвоиха само за един месец – като през август те скочиха от 5 000 на 10 000, а в момента са вече вече повече от 11 500 души. 20% са свързани с пътувания в чужбина, а 43 на сто са свързани с клъстъри. Епидемиолозите в Гърция предупредиха, че очакват през септември увеличаване на броя на заразените с коронавируса. Властите удължиха до 15-и септември строгите мерки за влизане в страната с отрицателен тест за коронавирус. Строго се следи за спазване на ограниченията на цялата територия на Гърция. Проверките за спазване на противоепидемичните мерки са навсякъде. Стотици са глобените на ден със 150 евро за липса на предпазна маска. Министърът на здравеопазването съобщи, че дневно се вземат по 17 хиляди проби в районите с повишена заразяемост и по границите. Дори на единствената сухопътна отворена денонощно граница „Кулата-Промахон“ тестват и туристи с документи за отрицателен резултат. На летища и пристанища проверките обхващат хиляди пристигащи в страната. Основните огнища на заразата в последните дни са домовете за възрастни хора, масовите семейни тържества, както и бежанските лагери.С началото на учебната година се очаква да се увеличат регистрираните случаи. Министерството на здравеопазване разпореди всички учители да направят тест преди старта на учебната година. Децата задължително ще носят маски. Председателят на Лекарския съюз Михалис Гянакос заяви, че реалният брой на заразените е много по-голям от регистрираните. В същото време стана ясно, че 44% от гърците няма да се ваксинира срещу коронавируса, според социологическо проучване, а близо 20 % от гръцките граждани са и против носенето на предпазни маски на обществени места.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 66
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 55
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 48
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 65
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 198
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.