Новият премиер Зоран Заев официално встъпи в длъжност

Новият премиер Зоран Заев официално встъпи в длъжност. Рано тази сутрин в правителството той се срещна с настоящия министър-председател, който оглавяваше техническото правителство, Оливер Спасовски. Той благодари на настоящия премиер Спасовски и членовете на преходното правителство за успешната работа през последните девет месеца. Новият премиер заяви, че смело и успешно се справят със здравната и икономическата криза, причинена от COVID-19. В такива сложни условия, както се посочва в съобщението на правителството, успешно бяха организирани и проведени честни и демократични избори и беше избрано новото правителство. Заев подчерта, че страната е продължила с процесите на реформи и затова вече е горд член на Алианса на НАТО и е постигнала заложената перспектива на ЕС, след като е получила решението да започне преговори с Европейския съюз. Пожелавайки успешна работа на поста министър на вътрешните работи, министър-председателят Заев пожела на Спасовски ползотворно сътрудничество и да продължи да преодолява предизвикателствата в министерството, както и активно участие в работата на правителството при приемане на политики в интерес на гражданите. Според дневния ред, точно по обяд премиерът Заев заедно с членове на новото правителство ще се срещне с президента Стево Пендаровски, а следобед е предвидена среща с представители на четирите търговски камари в страната. Предаването на функциите в министерствата на вътрешните работи, правосъдието и културата е обявено за днес, а изявление ще направи първият вицепремиер и министър на политическата система Артан Груби. Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви, че “очаква с нетърпение” сътрудничество с новото правителство на премиера Зоран Заев по необходимите реформи за интеграция в ЕС. „Важно е всички сили в обществото да работят заедно за постигането на тази цел за напредък по пътя към ЕС“, пише Вархели. Бившият комисар по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който беше особено ангажиран в процеса на започване на преговори за членство в ЕС през последния мандат на Европейската комисия, изрази задоволство от новото правителство. „Добре е, че отново виждаме правителство с ясен европейски дневен ред! Пожелавам всичко най-добро на премиера Зоран Заев и неговия екип. В интерес на страната, гражданите и отново като модел за целия регион, е важно да се създаде конструктивна атмосфера сред политическите участници по отношение на постигането на общи европейски цели“, написа Хан в своя профил в Туитър.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 62
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 66
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 113
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 106
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 84
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.