Астрономи се оплакаха от спътниците на Мъск

Стотици астрономи предупредиха, че спътниците за сателитен интернет Starlink, които компанията SpaceX, ръководена от Илон Мъск, пуска в орбита, могат да окажат изключително негативно въздействие върху астрономията и научния прогрес, предава technews.bg. Участниците в семинара "Сателитни съзвездия 1" (Satcon1) твърдят, че групите от ярки спътници коренно променят наземната оптична и инфрачервена астрономия и могат да изменят облика на нощното небе за астрономите по целия свят, предаде Индипендънт. В проучването са участвали повече от 250 астрономи, сателитни оператори и "привърженици на тъмното небе", които се опитват да оценят астрономическото въздействие на големите сателитни съзвездия. Илон Мъск планира да изстреля повече от 30 000 сателита Starlink, за да осигури повсеместен високоскоростен интернет достъп. В момента в орбита има около 500 спътника. В същото време те вече пречат на научните наблюдения. Миналия месец спътниците блокираха изгледа на кометата C/2020 F3 (NEOWISE), която се приближава до Слънцето на всеки 6800 години. Изображенията с продължителна експозиция на кометата и други небесни обекти показват дълги ивици, причинени от нискоорбиталните спътници Starlink. Американското астрономическо общество (AAS), което беше домакин на събитието Satcon 1, помага на SpaceX да намери и тества различни методи за справяне с този проблем. Професор Тони Тайсън от Калифорнийския университет в Дейвис казва, че една от обсъжданите стратегии е да се направят спътниците Starlink десет пъти по-тъмни. Но дори подобен подход да проработи, в данните явно ще присъстват сателитни отпечатъци, което усложнява анализа и ограничава научните открития, коментира проф. Тайсън. "С десетки хиляди спътници на ниска земна орбита установяваме, че като цяло нито една комбинация от смекчаващи мерки не може напълно да избегне въздействието на сателитните отпечатъци върху научните програми за следващо поколение оптични астрономически инсталации", заключава професорът.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 330
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 305
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 314
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 314
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 279
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.