« септември 2023 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено в последните години, защото то става все по-сериозен проблем. Според ново проучване, проведено от английския National Oceanography Centre, само в Атлантическия океан в момента плуват между 12 и 21 милиона тона малки, пластмасови частици.Този извод е на базата на изследването на горните 200 метра от океана, от което се преценява цялостния размер на замърсяването - около 7000 частици на кубичен метър вода. Най-голямата част от тях са всевъзможни опаковки, направени от пластмасови полимери, предава MSN. На фона на все по-притеснителните размери на замърсяването не спират и проучванията за това как то се отразява на всички нас. Според ново, проведено в University of Exeter's Global Systems Institute, замърсяването с пластмаса в океаните може да доведе до разпространението на смъртоносни заболявани по хранителната верига чрез различни морски дарове, като миди и стриди например. Частиците микропластмаса с големина по-малка от 5 мм могат да служат за пренасяне на дълги разстояния на патогени от хора и животни, както и за разпространение на бактерии в нови зони. Тези частици също така насърчават образуването на биофилми - общност от микроби, включително патогени, които образуват тънък слой на повърхността на водата. Животът в подобна среда е изключително благоприятен за микробите и те дори могат да станат по-заразни, отколкото са принципно. А когато мекотели като миди и стриди ги погълнат, също става потенциални носители на зарази. Това може да доведе не само до превръщане на морската храна в потенциална опасност за здравето ни, но и до заличаване на цели популации на мекотели в някои региони. Предишно проучване доказва, че в районите със замърсяване от микропластмаса във водата има между 100 и 5000 пъти по-висока концентрация на антимикробни бактерии. А тяхното наличие говори за антимикробна резистентност - състояние, при което микробите се адаптират към антибактериалните лекарства и химикали, предава Daily Mail. Въпреки голямото количество частици микропластмаса в Средиземно море, изследователите откриват сравнително малък брой от тях в морските мекотели. Не същото обаче може да се каже за района на Китай, където в една мида може да има цели 57 частици. Изследователи от университетите в Куинсленд (Австралия) и Екзетър (Великобритания) си правят експеримент, с който доказват, че във всички проби от морски дарове, които закупуват от пазара, има наличие на микропластмаса - в стриди, скариди, раци, калмари и сардини, като при последните е най-много, предава Daily Mail. Междувременно от Университета в Аризона припомнят предупреждението, че частиците микропластмаса, попаднали в човешкия организъм, могат да достигнат до бъбреците, черния дроб и белите дробове и да доведе до безплодие или развитието на онкологични заболявания.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“

  • 25 Сеп 2023
  • 99
Дружеството на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето 29 септември за четвърта поредна година.

Интересни събития до края на септември предлага инициативата „БулевАрт“

  • 25 Сеп 2023
  • 89
Със смях, танци и приятелски срещи инициативата „БулевАрт – Мрежа на сетивата“ отбелязва края на септември. Партньорите в мрежата са организирали интересни събития, с които да заинтригуват желаещите да се потопят в света на изкуството.

Бургас ще е домакин на информационна среща, посветена на енергийната ефективност

  • 25 Сеп 2023
  • 86
Грийнпийс“ – България започва серия информационни срещи за повишаване на осведомеността на гражданите относно енергийните общности. Ще се организират дискусии в три града в страната.

Екоакция #Без отпадъци в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, с. Карагеоргиево

  • 21 Сеп 2023
  • 606
Екоакция #Без отпадъци в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, в айтоското село Карагеоргиево.

Популярният чешки цирков артист Ондра Хунал ще гостува в Бургас със супер огнено шоу „Полетът на Жар птицата"

  • 21 Сеп 2023
  • 485
Искрящо шоу ще блести в кадифената нощ на Бургас. Елате и се докоснете до магията на пламъците и майсторското изкуство на популярния чешки артист Ондра Хунал, изпълнител с 15 години огнен опит.