Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено в последните години, защото то става все по-сериозен проблем. Според ново проучване, проведено от английския National Oceanography Centre, само в Атлантическия океан в момента плуват между 12 и 21 милиона тона малки, пластмасови частици.Този извод е на базата на изследването на горните 200 метра от океана, от което се преценява цялостния размер на замърсяването - около 7000 частици на кубичен метър вода. Най-голямата част от тях са всевъзможни опаковки, направени от пластмасови полимери, предава MSN. На фона на все по-притеснителните размери на замърсяването не спират и проучванията за това как то се отразява на всички нас. Според ново, проведено в University of Exeter's Global Systems Institute, замърсяването с пластмаса в океаните може да доведе до разпространението на смъртоносни заболявани по хранителната верига чрез различни морски дарове, като миди и стриди например. Частиците микропластмаса с големина по-малка от 5 мм могат да служат за пренасяне на дълги разстояния на патогени от хора и животни, както и за разпространение на бактерии в нови зони. Тези частици също така насърчават образуването на биофилми - общност от микроби, включително патогени, които образуват тънък слой на повърхността на водата. Животът в подобна среда е изключително благоприятен за микробите и те дори могат да станат по-заразни, отколкото са принципно. А когато мекотели като миди и стриди ги погълнат, също става потенциални носители на зарази. Това може да доведе не само до превръщане на морската храна в потенциална опасност за здравето ни, но и до заличаване на цели популации на мекотели в някои региони. Предишно проучване доказва, че в районите със замърсяване от микропластмаса във водата има между 100 и 5000 пъти по-висока концентрация на антимикробни бактерии. А тяхното наличие говори за антимикробна резистентност - състояние, при което микробите се адаптират към антибактериалните лекарства и химикали, предава Daily Mail. Въпреки голямото количество частици микропластмаса в Средиземно море, изследователите откриват сравнително малък брой от тях в морските мекотели. Не същото обаче може да се каже за района на Китай, където в една мида може да има цели 57 частици. Изследователи от университетите в Куинсленд (Австралия) и Екзетър (Великобритания) си правят експеримент, с който доказват, че във всички проби от морски дарове, които закупуват от пазара, има наличие на микропластмаса - в стриди, скариди, раци, калмари и сардини, като при последните е най-много, предава Daily Mail. Междувременно от Университета в Аризона припомнят предупреждението, че частиците микропластмаса, попаднали в човешкия организъм, могат да достигнат до бъбреците, черния дроб и белите дробове и да доведе до безплодие или развитието на онкологични заболявания.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 73
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 78
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 62
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 66
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 77
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.