Потоп: Ледени късове плаваха по улиците на Верона

Страховита и невиждана лятна буря с ураганен вятър, с порой като из ведро и с градушка на едри късове удари мощно в неделя привечер Верона. Стихията буквално удави за броени минути града на Ромео и Жулиета, защото улиците и площадите му се превърнаха в пълноводни реки с дълбочина човешки бой и закъсалите из тях минувачи трябваше да се спасяват с плуване. Обичайното репортерско сравнение за описание на такива ситуации е Венеция с нейните канали, но снощи във Верона ставаше дума направо за придошли пролетни води. Които кални и студени се носят на талази, а на повърхността им плуват ледени блокове, заформили се вчера от напластяването на белите парчета на небивалата градушка. Истинска драма пък бяха помлените от бурята лозови масиви северно от града, където се точат прочутите червени елексири „Амароне“ и „Валполичела“. Ужасяващ макабрен отенък на картината придаваха черните мрежи, които се използват за предпазване на лозята от градушки, но вчера те се превърнаха в погребални савани, обвили изкоренените и разхвърляни от ураганния вятър лози. В същото време, както във Верона, така и в околните селища, редица улици и пътища бяха „затворени“ от падналите върху тях отскубнати от корените им дървета, от отнесени огради и от прекършени стълбове на осветлението. В домовете си пък останаха изолирани стотици хора, като само до 21 часа снощи местните пожарникари и доброволци се бяха отзовали на поне 200 повиквания за помощ. Стихията не спести и намиращите се съответно на 60 и на 80 км източно от Верона градове Виченца и Падуа, където също направи огромни поразии. Заради тежката обстановка в областта Венето, където се намират и трите ударени от лятната буря градове, нейният губернатор Лука Зая обяви бедствено положение и поиска от правителството в Рим пари, техника и специалисти за нормализиране на условията за живот и работа на жителите й. източник: Монитор

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Трамвай на приказките се движи вече в София

  • 30 Май 2024
  • 77
Трамвай на приказките се движи по столичните улици.

Мъж и жена са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курорта "Слънчев бряг"

  • 30 Май 2024
  • 95
Мъж на 50 години и жена на 44 години са загинали след падане от седмия етаж на хотел в курортния комплекс "Слънчев бряг", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Бургас.

Министър Стоянов: 156 сигнала за нарушения на изборния процес има към момента в МВР

  • 30 Май 2024
  • 89
Образуваните на етапа досъдебни производства са 70 - над два пъти повече спрямо миналата година

БУРГАСКИТЕ МОТОРИСТИ ЩЕ ЗАРАДВАТ ДЕЦАТА НА 1 ЮНИ

  • 30 Май 2024
  • 86
За седемнадесета поредна година членове на Мото клуб "Морски братя" - Бургас ще участват в празничното отбелязване на 1 юни, Деня на детето.

Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево

  • 30 Май 2024
  • 94
Контрабандни сексуални стимуланти задържаха митнически служители на МП Капитан Андреево