Белгия: Няма да подпишем споразумението с Канада

Белгия: Няма да подпишем споразумението с Канада Светът Шарл Мишел (вляво) и вицепремиерът Дидие Рейндерс обявиха, че Белгия няма да подпише СЕТА на пресконференция днес | Сн.: EPA/БГНЕС
Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на Доналд Туск, че правителството му не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада, предаде БТА. Мишел е информирал председателя на Европейския съвет днес, след като се е срещнал в резиденцията си в Брюксел с представители на регионалните власти. Белгия не може да подпише мегасделката, известна с латинските инициали СЕТА, заради съпротивата на властите в провинция Валония. По-рано валонският парламент, където мнозинството е на социалистите, отхвърли с две трети от гласовете подписването на споразумението. В национален план социалистите в Белгия са извън правителството за първи път от десетилетия. Председателят на партията на социалистите франкофони Елио ди Рупо поиска открито поне два месеца срок за преразглеждане на позицията. Засега представители на институциите на ЕС намекнаха, че вероятното отменяне на насрочената за четвъртък церемония по парафиране на споразумението няма да означава окончателен провал. Валония настоява за "дълбоки промени" в договорните текстове, както и поетите от институциите на ЕС ангажименти да залегнат не в имейли, а в официални документи. Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина. Междувременно неотстъпчивостта на Валония и трескавите преговори от последните дни съживиха протестите против СЕТА и ТПТИ в няколко европейски страни. В Белгия демонстрации в подкрепа на валонската позиция са насрочени за тази вечер в Намюр, където заседава парламентът на френскоговорящата провинция. Митинги със същата насоченост ще се състоят и в Лиеж и в Брюксел. Съюзът D19-20, който организира акциите, включва представителите на земеделците, синдикатите и над 60 неправителствени организации. Всички те са противници на споразумението с Канада СЕТА, на ТПТИ, както и на водената в страната политика на строги ограничения. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 106
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 112
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 117
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 154
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 129
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.