Хиляди почетоха загиналия в протестите срещу Лукашенко Алекасндър Тарайковски

Хиляди хора развяха знамена, запалиха свещи и положиха цветя близо до метростанцията в Минск, където в понеделник загина един от протестиращите Александър Тарайковски. Други задържаха снимки на ранени протестиращи. Много привърженици на опозицията скандираха "Напусни!" - призив към президента Лукашенко да подаде оставка - и някои носеха табели с лозунги срещу полицейското насилие. Обстоятелствата на смъртта на г-н Тарайковски са неясни. Властите твърдят, че той е загинал, когато взривно устройство падна в ръката му по време на протест, но партньорката му Елена Герман каза пред агенция Асошиейтед прес, че вярва, че 34-годишната е застреляна от полицията. В неделя, седмица след оспорваните избори, в центъра на Минск се планира и „Марш за свобода“. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че при първо негово искане за военна помощ, Русия ще му окаже "всестранна помощ за сигурността на страната", съобщи Би Би Си. В същото време в Беларус се разрастват протестите с искане президентът да се оттегли след четвърт век на власт, грубо манипулирани избори и брутална сила срещу мирни демонстранти, използвана от силите на реда. След стачките в предприятия в Минск се заговори за протест и на националната телевизия. Поне 9 водещи и журналисти напуснаха телевизията като несъгласие с начина, по който държавната медия реагира на вече 7-дневните демонстрации из цялата страна. Лукашенко напомни, че "когато става дума за военна съставляваща, имаме договор с Русия в рамките на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност, а сегашните моменти попадат именно под този договор". По думите му той е имал продължителен разговор президента Владимир Путин за ситуацията и дори се удивил колко информиран е той. "И с него се договорихме - при първо наше искане, ще бъде оказана всестранна помощ".

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 129
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 141
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 123
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 161
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 113
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.