ЕК слага край на онлайн продажбата на фалшиви стоки

Забрана за продажба на фалшиви и нелегални стоки в онлайн платформи, вероятно ще бъде включена предстоящите планове на Европейската комисия (ЕК) за закона за цифровите услуги, заяви заместник-председателят на ЕС по въпросите на цифровите технологии Маргрете Вестагер. Нормативният акт отразява амбициозният стремеж на Европейския съюз (ЕС) да регулира онлайн екосистемата в редица области, като политическа реклама и обидно съдържание. Предстои текстовете да бъдат представени от Комисията преди края на годината. Вестагер отбеляза по време на събитие, че пакетът от реформи може да включва ограничаване на продажбата на фалшиви и нелегални стоки онлайн и като допълнение задължение на платформите да идентифицират по-добре своите продавачи. Тя се позовава на скорошно проучване за продажбата на опасни детски играчки онлайн, като казва, че онлайн купувачите трябва да могат да се доверят на продавачите, точно както могат да го направят във физическия магазин, пише investor.bg. "Всеки потребител, който влезе в магазин, очаква играчките да са напълно безопасни. Това, разбира се, е необходимо и когато пазаруваме онлайн – да можем да се доверим на хората, с които пазаруваме, че продуктите са безопасни и няма фалшификати“, коментира тя. За да се смекчат рисковете в този контекст, Вестагер обясни, че платформите могат да бъдат принудени да гарантират идентичността на продавачите. Платформите "трябва да бъдат по-добри в идентифицирането на тези, които продават в тях“, коментира тя. "Недопустимо е търговец, който е хванат да продава незаконни продукти, да изчезне и като на магия да се регистрира под друго име само няколко минути по-късно“, добавя тя. До 9 септември текат консултации за Закона за цифровите услуги. източник: КРОСС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургаски младежи с интересна акция за Часа на Земята, Общината ще ги подкрепи

  • 19 Мар 2024
  • 78
Община Бургас ще съдейства на активните младежи, които се обърнаха към нея с искане за съдействие да организират събитие, посветено на Часа на Земята.

Интересните събития в Библиотеката тази седмица започват със среща с Енчо Керязов

  • 19 Мар 2024
  • 72
Тази сряда, 20 март, от 11.30 часа в Училище подкаст в Библиотеката гостува световноизвестният цирков акробат и еквилибрист Енчо Керязов. Той ще разкаже за сбъдването на мечтите и как избираш какъв да станеш. Събитието се организира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов".

Тази седмица Белодробната болница в Бургас провежда безплатен скрининг за риск от туберкулоза

  • 19 Мар 2024
  • 74
Под мотото "Да! Ние можем да спрем туберкулозата!" и по повод Световния ден за борба с болестта - 24 март, СБАЛПФЗ - Белодробна болница - Бургас организира Седмица на отворените врати. Тя ще се проведе в периода 19 – 22 март.

Бургас отбелязва Тодоровден с атрактивни конни надскачания

  • 19 Мар 2024
  • 90
За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии.

МТСП стартира програма за подкрепа на социални услуги на Българската православна църква

  • 19 Мар 2024
  • 73
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ).